Hilversum,
02
oktober
2022
|
19:45
Europe/Amsterdam

Afleveringen Van onschatbare waarde

MAX zendt drie afleveringen van het jubileumseizoen van Van onschatbare waarde opnieuw uit. In 2021 bestond het programma namelijk vijf jaar. In Van onschatbare waarde krijgen verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. De presentatie is in handen van Dionne Stax.

Aflevering 1 - woensdag 26 oktober om 21.30 uur op NPO 1
Dit seizoen strijken we neer in Utrecht. Hier mogen de experts zich verheugen op de komst van verkopers met bijzondere objecten. Allereerst komt Josine langs. Op jonge leeftijd verloor ze haar vader en onlangs overleed ook de moeder van Josine. Tijdens het opruimen van haar ouderlijk huis werden bijzondere schatten ontdekt, waaronder een schilderij. Verschillende experts lijken interesse te hebben in het object, maar lukt het Josine om er een mooi bedrag voor te krijgen?

Ook Maarten komt langs. Hij neemt een houten buste van de bekende Griekse god Ajax mee. Het lindehouten stuk komt naar verwachting uit de 17e of 18 eeuw. Het betreft een echt Amsterdams werk, afkomstig van de overleden oom van Maarten. Hij had een prachtig pand in Tilburg, waar Maarten als kind veelvuldig te vinden was. Hij kan zich de buste in de bibliotheek nog goed herinneren en probeert het nu, ook namens zijn broers, te verkopen. Hebben de experts interesse?

Aflevering 2 - woensdag 9 november om 21.30 uur op NPO 1
Loes is een wereldreiziger met grote plannen. Ze heeft een kunstwerkje van mammoetbeen meegenomen, een erfenis van haar broer. Loes denkt dat het ooit een schaats is geweest, gemaakt van mammoet- of walvisbot. Aangezien Loes zelf geen kinderen heeft, wil ze het object verkopen. Dan kan ze weer lekker gaan reizen, het liefst naar Alaska. Levert de schaats genoeg op om dat te kunnen realiseren?

Ook Manja komt langs. Zij heeft een bronzen beeld geërfd dat al heel lang in de familie is. De maker is Hildo Krop. Waarschijnlijk hebben de grootouders van Manja het beeld ooit als huwelijkscadeau gekregen. Daar stond het thuis altijd bovenaan de trap. Manja vindt het geen prettig beeld, en dus is het tijd om het door te geven. Hoeveel hebben de experts over voor ‘Harry’, zoals Manja het object gekscherend noemt?

Aflevering 3 - woensdag 16 november om 21.30 uur op NPO 1
Hoog bezoek voor Dionne en de experts. Niemand minder dan Ronnie Tober komt langs! Een aantal jaar geleden zong Ronnie voor Abraham van Leeuwen. De zakenman had zijn bedrijf verkocht en investeerde een deel van de opbrengst in een mooi schip. Ronnie werd uitgenodigd en ontving als aandenken een bootje van sterling zilver. Het betreft een miniatuur van de Halve Maen, het schip waarmee Henry Hudson destijds op de gelijknamige rivier voer. En tevens de plek waar Ronnie ooit in de buurt heeft gewoond. Dionne geeft Ronnie advies over de vraagprijs, maar is dat wel zo'n goed idee?

Ook Kees komt met bijzondere voorwerpen naar Utrecht: drie kleine boeken, gemaakt door Johannes Goedaert. Kees is een bevlogen natuurliefhebber en bovendien dol op insecten. In de boeken worden de metamorfoses, die insecten gedurende hun leven doormaken, beschreven. Kees kocht de boekjes ooit voor ruim 3000 euro op een veiling in Duitsland. De experts lijken erg geïnteresseerd.

Van onschatbare waarde
Vanaf woensdag 26 oktober 
Om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

Facebook.com/Vanonschatbarewaarde | Twitter.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | #vanonschatbarewaarde