Hilversum,
14
augustus
2023
|
10:30
Europe/Amsterdam

Afleveringen Van onschatbare waarde

Dinsdag 26 september is het MAX-programma Van onschatbare waarde terug. Verkopers van bijzondere en waardevolle spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de zes experts. Eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg meer terug. De presentatie is in handen van Dionne Stax. 

In het nieuwe seizoen van Van onschatbare waarde opent Paleis Soestdijk opnieuw haar deuren voor het programma. De experts verheugen zich op de komst van verkopers met bijzondere objecten. Dit jaar deelt Bert zijn plek als expert met twee nieuwe gezichten: Sebastiaan en Roeland Kramer. Deze Amsterdamse broers zijn derde generatie antiquairs. De liefde voor antiek zit diep in hun DNA.

Aflevering 1 – dinsdag 26 september om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
Lodewijk is de eerste verkoper in dit nieuwe seizoen. Hij heeft een 17e eeuws schilderij meegenomen. Stuk voor stuk zijn de experts onder de indruk, maar wie gaat het bedrag betalen dat Lodewijk in zijn hoofd heeft? 

Olly is 95 jaar oud en al 65 jaar werkzaam als restaurateur. De ivoren krab die hij wil verkopen stond - zolang hij zich kan herinneren - in het atelier van zijn vader. Wie van de experts slaat zijn slag en gaat met deze krab naar huis? 

Aflevering 2 – dinsdag 3 oktober om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
Verkoper Margot heeft iets breekbaars meegebracht: een porseleinen chocolade-kan. Wie van de experts slaat zijn of haar slag na het zien van dit bijzondere object? 

Verkoopster Claartje komt met een heel bijzonder schilderij naar het paleis. Het prachtige schilderij waar Venetië op afgebeeld staat is een echt familiestuk. Welke expert weet het juiste bedrag te bieden zodat Claartje na zo’n lange tijd afscheid kan nemen van het schilderij? 

Aflevering 3 – dinsdag 10 oktober om 21.05 uur bij MAX op NPO 1
De eerste verkoper in deze aflevering komt in een heel bijzonder vervoermiddel naar het paleis: een DAF. De auto stond total loss op een verkoopplatform. Niet erg gek, want dit wagentje is de hele wereld over getuft. Kan Robert zijn slag slaan?  

Verder een beeld met een persoonlijk verhaal. Het bronzen beeld Pegasus is speciaal gemaakt door kunstenaar Toon Seegers, voor Betty haar man. Hij is anderhalf jaar geleden overleden en voor Betty is het nu tijd om kleiner te gaan wonen. Helaas past het beeld niet meer in huis. Welke expert weet dit beeld met liefde te omarmen? 

Aflevering 4 – dinsdag 17 oktober om 21.05 uur op NPO 1
Als een object al jaren wordt doorgegeven in de familie, dan blijft het gissen voor hoeveel het ooit is gekocht. Hoe bepaal je dan de waarde van zo’n familiestuk? Kunstenares Julia heeft een mantel geërfd van een dierbare tante. Het Chinese object is meer dan honderd jaar oud. Hebben de experts interesse? 

Verkoper Anne heeft een werk meegenomen van een bekende Nederlandse kunstschilder: Kees van Dongen. Anne heeft deze bijzondere tekening gekregen na het overlijden van haar vader. Deze hangt nu bij haar in het toilet, maar ze vindt dat het een mooiere plek verdient. Welke expert heeft een mooiere plek voor deze tekening?  

Aflevering 5 – dinsdag 24 oktober om 21.05 uur op NPO 1
Als je weet dat je iets bijzonders in handen hebt, maar totaal geen ervaring hebt in het spel, hoe pak je dan de onderhandeling aan? Lukt het dan om tegenover de experts je mannetje te staan? Ronald schiet in elk geval niet in de stress bij het zien van de experts. Een schietstoel uit een Buccaneer-bommenwerper van het Britse leger biedt hij aan. 

Verder wordt een Amstelbord aangeboden, een houtsnijwerk dat lange tijd buiten heeft gehangen bij een kroeg in Delfszijl. Mike restaureert oude hobbelpaarden, maar aan dit bord heeft hij niets gedaan. Alle experts hebben duidelijk interesse. Lukt het Mike om het bord voor een goede prijs te verkopen? 

Aflevering 6 – dinsdag 31 oktober om 21.05 uur op NPO 1
Hoe bepaal je de waarde van een zeldzame atlas? Laat Gerrit het aan de experts over óf neemt hij misschien toch zelf een gok en zet hij extra hoog in?

Ook Ferdi komt langs op het paleis. Hij heeft een familiestuk uit de rococo-periode meegebracht:  een chatelaine van rond 1700/1800. Hij heeft het object gekregen van de oom van zijn vrouw, maar het ligt eigenlijk constant in de kast. En dus is het tijd om de chatelaine te verkopen. 
 
Aflevering 7 – zondag 12 november om 21.25 uur op NPO 1
Paleis Soestdijk opent dit seizoen voor de zevende keer haar deuren voor Van onschatbare waarde. Ook deze week verheugen onze experts zich op de komst van vele verkopers met bijzondere objecten. In deze extra uitzending op NPO Start zien we een mozaïek, twee zilveren kandelaars, een staand horloge en een poederdoos.

Over Van onschatbare waarde
Mensen uit heel Nederland krijgen de unieke kans om hun waardevolle pronkstuk te verkopen. De experts - Bianca Frölich, Arnold Wegh, Bert Degenaar, Bas Jonker en de broers Sebastiaan en Roeland Kramer - ontvangen verkopers in hun eigen kamer. De verkoper accepteert het bod óf kiest ervoor om door te gaan naar de volgende kamer. Slim onderhandelen is een vereiste; eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg meer terug.