Hilversum,
07
december
2022
|
10:57
Europe/Amsterdam

Afleveringen van In de voetsporen van de jaren 60

Presentator Philip Freriks, die de jaren zestig van dichtbij heeft meegemaakt,  spreekt met ooggetuigen die erbij waren in de wilde jaren zestig. Samen gaan ze terug naar de plekken waar is gefeest en geprotesteerd. Een tijd van vernieuwing, vol idealen om de wereld te verbeteren.

Aflevering 1 – Tegen en vooruit! – zaterdag 7 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
In deze aflevering gaat Philip samen met popart kunstenaar Woody van Amen terug naar de wilde feesten in New York. Vertelt Italiaanse gastarbeider Salvatore Ierna over de spaghettirellen in Oldenzaal. En is Philip op bezoek in Berlijn bij de Joodse Jalda Rebling die het bekrompen Nederland juist heeft ontvlucht om haar geluk te zoeken in Oost-Duitsland. Fotograaf Eddy Posthuma de Boer heeft deze spannende tijd vastgelegd.

Aflevering 2 – Veranderende tijden - zaterdag 14 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Indo rockers Eddy Chatalin en Hans Bax treden nog altijd op met hun wilde jaren zestig hits. Kunstenaar Woody van Amen laat zijn popart kunst zien in het museum. En Renee de Bode heeft een hele andere herinnering aan de voor haar zo verstikkende jaren zestig, waar ze gedwongen werd om haar baby na de geboorte af te staan.

Aflevering 3 – Boze babyboomers – zaterdag 21 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Provo lid Irène van de Weetering toont haar witte wijvenplan. Politicus Nico Verlaan vertelt over de strategie van de Boerenpartij. En Ad Bouman neemt Philip mee naar de studio van Radio Veronica voor de beats van de jaren zestig. Samen met Margriet Bot rijdt Philip een rally in de iconische auto uit deze tijd; de DAF 600.

Aflevering 4 – Revolutie! - zaterdag 28 januari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
In Parijs bezoekt Philip samen met journaliste Jacqueline Wesselius de plekken van de studentenopstand van mei ’68. Op het Domplein in Utrecht vertelt John Panders nog steeds vol trots over zijn harde protestacties. Philip loopt met Wouter van Dieren door de Amsterdamse Jordaan, die zonder zijn protest niet meer zou hebben bestaan.

Aflevering 5 – Aanpakken - zaterdag 4 februari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Presentator Koos Postema laat Philip de bekende televisiereportages van de jaren zestig zien. Kunstenaar Willem de Ridder vertelt over zijn performances en samen met Clem Bongers bezoekt hij de Amsterdamse homo darkrooms. Oud-international Mien te Selle neemt Philip mee naar de grasmat waar ze nog steeds actief is en nu als voetbalscout.

Aflevering 6 – Top of flop? - zaterdag 11 februari om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Met ex-marinier Tom Boin staat Philip op de Dam waar de harde protesten waren tegen de Damslapers. Hij hoort over het leven achter de Berlijnse muur van de Joodse Jalda Rebling. En Cipier Ton Mink neemt Philip mee naar de cellen waar drie Duitse oorlogsmisdadigers opgesloten zaten. Een grimmige tijd met in het vooruitzicht, de crisis in de jaren zeventig.


In de voetsporen van de jaren 60 (6 afleveringen)
Vanaf zaterdag 7 januari
Om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Philip Freriks