Hilversum,
07
december
2022
|
10:57
Europe/Amsterdam

Afleveringen van De beat van de jaren '60

Rock & Roll, beat, soul en de protestsongs van de jaren 60, het zijn meer dan leuke tunes. De muziek staat ergens voor. Trekt de nieuwe generatie een ander tijdperk in. Weg met de muffe spruitjeslucht, er mag weer uitbundig gedanst worden. In zes afleveringen praat Philip Freriks met gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en journalistiek, over de muziek die voor hen verbonden is aan deze woelige jaren 60. 

Aflevering 1 - historicus Piet de Rooij – zaterdag 7 januari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
Voor Piet de Rooij begonnen de jaren 60 met de hit ‘Rock around the clock’ van Bill Haley. De muziek was zo opruiend dat op de filmpremière de film zonder geluid werd afgespeeld in de hoop dat de jeugd zich rustig zou houden. Het tegendeel was waar. Er stond een generatie op die zich meer dan ooit verbonden voelde, voor een groot deel door de muziek. 

Aflevering 2 - actrice Gerda Havertong - zaterdag 14 januari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
Gerda Havertong groeide op met de calypsoklanken van Lord Nelson in Suriname. Pas als ze in de jaren 60 naar Nederland verhuisd hoort ze van het fenomeen protestlied. Ze vraagt zich af waar Nederlanders in godsnaam tegen zouden moeten protesteren. Ze wordt getroffen door de raciale moorden en rellen in Amerika. Voor haar waren Sam Cooke en Nina Simone de protestzangers van de jaren 60. 

Aflevering 3 - zanger en liedjesschrijver Jan Rot - zaterdag 21 januari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
De op 22 april 2022 overleden zanger Jan Rot, was in december te gast bij Philip Freriks. Hij zong zijn eigen vertalingen van de hits van de jaren 60. Met bloemen in het haar naar San Francisco. Hij kijkt vooruit naar zijn aankomende dood. Tot die tijd blijft hij zanger en eindigt hij met zijn eigen versie van In the year 2525. 

Aflevering 4 - schrijfster Mensje van Keulen - zaterdag 28 januari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
Het ondeugende meisje Mensje van Keulen groeide op in Den Haag en zette haar eerste muzikale danspassen op de opwindende muziek van de Mar-Keys. Indische rock dus. En daarna zwijmelen bij Elvis en wegdromen bij Roy Orbison. Voor Mensje waren de jaren 60 magisch, vrij en vol belofte. 

Aflevering 5 - jazzsaxofonist Hans Dulfer - zaterdag 4 februari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
Alles begint en eindigt bij John Coltrane. Het enige nadeel: zijn beste nummers kunnen wel uren duren. Hans Dulfer probeert in de jaren 60 een publieksvriendelijke variant van de Free Jazz uit te vinden. En het maakte niet uit waar je speelde of met wie, als je maar speelde.

Aflevering 6 - journaliste Marga van Praag - zaterdag 11 februari om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra 
Marga van Praag was in 1963 bij het eerste Beatlesconcert in Nederland. Grote teleurstelling: ze was verliefd op Ringo Star en die was er nou net niet bij. Marga ontpopte zich al gauw van romantische tiener tot opstandige Bob Dylan en Jefferson Airplane fan. Het gevoel overal buiten te staan, dat overheerste als joods meisje na de oorlog. En dat trok haar ook aan in bepaalde muziek over onderdrukten.

De beat van de jaren ’60 (6 afleveringen)
Vanaf zaterdag 7 januari 
Om 21.20 uur bij MAX op NPO 2 extra
Presentatie: Philip Freriks