Hilversum,
29
maart
2024
|
06:53
Europe/Amsterdam

Afleveringen TV Monument

Het MAX-programma TV Monument brengt al veertien jaar odes aan personen die een opmerkelijke rol spelen (of speelden) in de wereld van radio en televisie. Na Han Peekel - de presentator overleed in december 2022 - gaat Dionne Stax in gesprek met verschillende prominente gasten. Tegenover haar zitten onder anderen Olga Commandeur, Hans Kazàn en Karin Bloemen. 

In TV Monument praat Dionne Stax met haar gasten over hun levens en carrières. Dat doet ze op plekken die voor hun carrières belangrijk zijn of zijn geweest. Dit seizoen staan Karin Bloemen, Martine van Os, Hans Kazàn, Dione de Graaff, Olga Commandeur, Sinan Can, Bert van Leeuwen en Gerda LentenHavertong centraal. Met Dionne kijken zij naar typerende tv-fragmenten en samen plaatsen ze deze in perspectief. Daarbij wordt dankbaar gebruikgemaakt van het rijke archief van Beeld & Geluid. Het doel? De hoofdpersoon in de schijnwerpers zetten en nóg beter leren kennen.

TV Monument - Bert van Leeuwen - zaterdag 1 juni om 17.05 uur bij MAX op NPO 1
Bert van Leeuwen is een expert in het oplossen van familieconflicten, hij draait zijn hand niet om voor het presenteren van een quiz en ook de medische wereld is hem niet vreemd. In de bijna veertig jaar dat hij presentator is, is Bert altijd trouw gebleven aan één omroep: de EO. In het museum van Beeld & Geluid gaan Bert en Dionne Stax aan tafel. Er volgt een gesprek over o.a. zijn gezin en over het geloof. In 1984 wordt Bert omroeper. Hoe raakt hij in Hilversum verzeild en hoe kijkt Bert nu naar die oude beelden? Er volgt een groot aantal andere titels en Bert richt zelfs zijn eigen productiebedrijf op. Zegt hij eigenlijk weleens ‘nee’? Inmiddels maakt Bert al 23 jaar het Familiediner; wat houdt het programma leuk en interessant?

TV Monument - Martine van Os - zaterdag 8 juni om 17.05 uur bij MAX op NPO 1
Martine van Os is een echte duizendpoot. Al jaren kennen we haar als het vaste gezicht van Tijd voor MAX en de kijkcijferhit We zijn er Bijna!. Maar haar veelzijdige carrière begint in het theater. Martine en Dionne Stax ontmoeten elkaar daarom in theater Singer Laren. Wat voor gevoel geeft het om voor een volle zaal te staan en gaat Martine ooit weer acteren? Tijdens haar opleiding op de Akademie voor Expressie wordt Martine verliefd op docent Wouter Stips, het is het startschot voor een relatie van inmiddels meer dan veertig jaar. In de eerste jaren van haar carrière heeft Martine kinderen als publiek, inmiddels werkt ze voor een andere doelgroep. Wat is het verschil? Tijdens het gesprek vertelt Martine op welke manier ze destijds bij Omroep MAX terechtkomt. Hoe is het om elke dag een talkshow te moeten presenteren? Ook Martine’s vader komt ter sprake; welke invloed heeft hij op haar gehad?

TV Monument - Dione de Graaff - maandag 8 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Dione de Graaff ziet zichzelf en haar vakgenoten als water dat uit de kraan stroomt; het is er altijd, maar valt nauwelijks op. Daarentegen ziet Dionne Stax een vakvrouw die geïnteresseerd is in mensen en altijd nieuwsgierig is gebleven. Het gesprek met Dione vindt plaats op de tennisbaan in Leusden, waar de passie voor sport ontstaat. Ook met interviewen is Dione al op jonge leeftijd bezig. Haar professionele carrière begint bij Omroep Amersfoort, waar ze veel kilometers maakt. Een paar jaar later stapt Dione over naar de NOS, hoe waren de eerste dagen daar? Als bij een ongeluk haar partner overlijdt, heeft dat vanzelfsprekend grote gevolgen. Hoe verwerkt Dione dit drama? Het gesprek wordt afgesloten met de recente ontwikkelingen bij de NOS; hoe kijkt Dione daar tegenaan?

TV Monument – Sinan Can – woensdag 24 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1 
Ogenschijnlijk onverschrokken begeeft Sinan Can zich in verschillende conflictgebieden in het Midden-Oosten. Maar het allerliefste is hij in Nijmegen, waar hij zo verknocht aan is. Zo zeer zelfs, dat hij overweegt zich verkiesbaar te stellen als burgemeester van de stad, als de gekozen burgemeester ooit een optie wordt. Dionne Stax ontmoet onderzoeksjournalist Sinan Can in de Sint-Nicolaaskapel, zijn favoriete plek in Nijmegen. Waarom hier? Daarna volgt in de kelder van het Gebroeders van Lymborch Huis een gesprek over het leven en de indrukwekkende carrière van Sinan. Uit wat voor nest komt Sinan en wat heeft hij van zijn ouders geleerd? Sinan is op jonge leeftijd erg introvert. Sonja Barend zorgt er mede voor dat zijn voorliefde voor mediajournalistiek wordt aangewakkerd. Hij loopt stage in Istanbul en voor zijn afstudeerdocumentaire - over de eerste uren na de moord op Pim Fortuyn – slaagt hij erin om Wim Kok voor zijn camera te krijgen. Eenmaal afgestudeerd stuurt Sinan een lange mail naar Kees Driehuis en wordt hij boventallig aangenomen als junior redacteur. Op een gegeven moment verschijnt hij ook vóór de camera, waarom? Als gevolg van zijn werk ontvangt Sinan bedreigingen. Heeft hij weleens aan stoppen gedacht? Inmiddels focust Sinan zich meer op de positieve verhalen, de verhalen die hij eerder links liet liggen.

TV Monument - Karin Bloemen - donderdag 25 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1
Karin Bloemen vindt in de jaren 80, na een pijnlijke jeugd, haar vrijheid in Amsterdam. Daar studeert ze aan de Kleinkunstacademie. Als actrice, zangeres en comédienne kent Karin al veertig jaar lang grote successen. Karin staat het liefst op het podium. Daar kan ze mensen in de ogen kijken en raken. En daardoor wordt Karin dan weer geraakt. Tijdens het gesprek met Dionne komen onderwerpen als haar entree in het theater, het verhaal achter haar enorme collectie opvallende jurken, haar relatie met Marnix en haar moeder ter sprake. Nu, na jaren van succes, voelt Karin de behoefte om wat te minderen en meer tijd door te brengen met haar gezin.

TV Monument - Hans Kazàn - vrijdag 26 juli om 17.10 uur bij MAX op NPO 1

Hans Kazàn draait al meer dan vijftig jaar mee. Als televisiepresentator, maar vooral als goochelaar. Tegenwoordig woont hij in Spanje. Maar is hij in Nederland, dan is een hotel in Zeist zijn thuis. Het is de plek waar Dionne Stax en de man die werd geboren met de naam Hans Mulders elkaar ontmoeten. Sinds 1978 kennen we Mulders als de man die alles kan: Hans Kazàn. Hij heeft altijd maar één droom: goochelaar worden. En dat lukt. Ruim 46 jaar geleden loopt Hans Wendy tegen het lijf, voor hem is het liefde op het eerste gezicht. Hij moet haar echter wel veroveren. Hans heeft nooit een kinderwens gehad, maar inmiddels heeft hij tóch een groot gezin. Wat is het verhaal erachter? In de loop der jaren verschijnt Hans steeds vaker op televisie en kent ook daar grote successen. Maar Hans krijgt ook de nodige tegenslagen te verwerken. Het dieptepunt is Magic Palace in Spanje. Het mislukt; zijn zuurverdiende geld is hij kwijt en Hans wordt depressief. Hoe klimt hij uit dit diepe dal?

TV Monument – Gerda LentenHavertong – zaterdag 24 augustus om 17.05 uur bij MAX op NPO 1
Als Gerda en peettante Peetje is Gerda LentenHavertong meer dan dertig jaar te zien in het populaire kinderprogramma Sesamstraat. Als een van de eerste zwarte vrouwen op de Nederlandse televisie is ze voor velen rolmodel. Ze acteert, zingt, is maatschappelijk betrokken en vertelt heel graag verhalen. In de Balie in Amsterdam spreken Gerda en Dionne Stax elkaar. Wat heeft Sesamstraat betekend? Gerda gebruikt het programma ook regelmatig om maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken, hoe kijkt ze daar nu op terug? Inmiddels is Sesamstraat niet meer op de buis. Gerda vertelt dat het programma geen leuk einde kende; voor haar is er een leven vóór en een leven ná Sesamstraat. Door een hersenbloeding krijgt Roelof Lenten, haar man en de liefde van haar leven, frontotemporale dementie en overlijdt een paar jaar geleden. Na deze gebeurtenis heeft het leven voor Gerda geen kleur meer. Door zichzelf Gerda LentenHavertong te noemen, brengt ze een ode aan Roelof. En met haar wooncentrum voor mensen met dementie in Suriname kan Gerda iets betekenen voor mensen die in hetzelfde schuitje zitten. 

TV Monument - Olga Commandeur - zaterdag 31 augustus om 17.05 uur bij MAX op NPO 1
Al op jonge leeftijd blinkt Olga Commandeur uit op de atletiekbaan en ligt een carrière als topatleet in het verschiet. Totdat blessures roet in het eten gooien. De afgelopen 23 jaar spoort Olga Nederland iedere ochtend aan om mee te sporten in het programma Nederland in Beweging. Zij en Dionne ontmoeten elkaar in de studio van het sportprogramma. Er volgt een gesprek over het leven en de carrière van Olga. Heeft ze het sportieve van huis uit meegekregen? Na twee keer de Olympische Spelen mis te hebben gelopen, slaagt Olga erin zich in 1984 te plaatsen voor de Spelen in Los Angeles. Ze haalt de halve finale. Hoe ervaart ze het evenement? Na haar sportieve carrière gaat Olga aan de slag als presentatrice, eerst op de radio en later bij Nederland in Beweging. Inmiddels heeft Olga afscheid genomen van het programma, waarom?

TV Monument
Vanaf zaterdag 1 juni
Om 17.05 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn