Hilversum,
28
april
2023
|
09:50
Europe/Amsterdam

Afleveringen The Great British Bake Off bij MAX

The Great British Bake Off is weer te zien bij Omroep MAX! Presentatoren Noel Fielding en Matt Lucas gidsen opnieuw een groep amateurbakkers door dertig gloednieuwe opdrachten heen, die de juryleden Paul Hollywood en Prue Leith voor ze bedacht hebben. 

Aflevering 1 – Taartweek – zaterdag 10 juni om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
De nieuwe serie van The Great British Bake Off begint met Taartweek: het is de eerste keer dat de bakkers indruk kunnen maken op de jury. Bij de signatuuropdracht maken de kandidaten twaalf identieke mini sandwichtaarten. De bakkers mogen zelf de vorm en de smaken bepalen en ze mogen een deegsoort naar eigen keuze gebruiken. Daarna liggen onder een geruit kleedje de ingrediënten klaar voor de eerste technische opdracht: een gelaagde red-velvettaart. Als spektakelstuk maken de bakkers van biscuitdeeg een 3D-replica van een huis dat ze na aan het hart ligt. 

Aflevering 2 – Koekweek – zaterdag 17 juni om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
De elf overgebleven bakkers duiken in de wereld van de koekjes. Ze bakken allereerst achttien identieke macarons. De bakkers mogen zelf de smaak en vulling kiezen, maar het uiterlijk moet méér zijn dan zomaar een macaron. 
Daarna maken de kandidaten als technische opdracht een fruitige Britse favoriet; twaalf rechthoekige krentenkoekjes, die in Groot-Brittannië ook wel geplette-vliegenkoekjes worden genoemd. Bij het spektakelstuk kunnen de bakkers hun creativiteit botvieren op een theatraal 3D-masker dat helemaal uit koekjes bestaat.

Aflevering 3 – Broodweek – zaterdag 24 juni om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Deze week is het Broodweek en als signatuuropdracht bakken de kandidaten twee klassieke 'shared dining'-pizza’s. Bij de technische opdracht maken ze identieke koffiebroodjes die gelijkmatig gevuld moeten zijn met rozijnen en banketbakkersroom. Elk broodje moet bestaan uit bros bladerdeeg en moet zijn opgerold tot een perfecte spiraal. Als laatste storten de bakkers zich op een smörgåstårta; een Zweedse sandwichtaart, gemaakt van laagjes gesneden brood met heerlijke vullingen en versierd met prachtige decoraties. Slechts één bakker mag zich de sterbakker noemen en één bakker moet de tent voorgoed verlaten.

Aflevering 4 – Mexicaanse week – zaterdag  1 juli om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Het is Mexicaanse week en Prue en Paul geven de bakkers drie opdrachten. Als signatuuropdracht maken de bakkers twaalf eenpersoons 'pan dulce', oftewel zoete broodjes. Bij de technische opdracht staan er taco’s op het menu: gemaakt van mais en met de hand gevormd. Daarna bakken de kandidaten hun eigen spectaculaire versie van de tres-leches-taart. Elke combinatie van smaken is toegestaan, maar de taart moet uit minstens vier lagen in melk gedrenkt biscuitdeeg bestaan. Welke bakkers maken genoeg indruk op Prue en Paul om hun plek in de tent te behouden en wie keert er huiswaarts?

Aflevering 5 – Dessertweek -  zaterdag  8 juli om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Het is tijd voor Dessertweek. Voor de signatuuropdracht maken de bakkers acht identieke stoompuddinkjes. De stijl en de smaak mogen ze zelf kiezen, maar ze moeten perfect gestoomd zijn en geserveerd worden met een begeleidend gerecht. Bij de technische opdracht bakken ze een klassieke citroen-meringuetaart zonder recept.En het spektakelstuk is een mousse dessert met een verrassing binnenin. Het spektakelstuk bestaat verder uit minstens drie dessertelementen, waarvan er één gebakken moet zijn. Slechts één bakker kan de sterbakkerskroon opeisen en één bakker moet de tent verlaten.

Aflevering 6 – Halloween – zaterdag 15 juli om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Voor de overgebleven bakkers is het, met drie doodenge opdrachten, iets eerder Halloween dan anders… Als signatuuropdracht bakken de kandidaten een fraai gedecoreerde appeltaart. Als technische opdracht maken de bakkers acht s’mores met kleverige, geroosterde marshmallow en een romige ganache van pure chocolade tussen twee biscuitjes. En tot slot, als spektakelstuk, een Halloween-piñata: een lantaarn waar allerlei lekkernij uit komt als hij wordt opengeslagen. Wie maakt genoeg indruk op de jury om in de tent te mogen blijven en wie gaat naar huis?

Aflevering 7 – Custardweek – zaterdag  22 juli om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Deze week draait om custard. Bij de signatuuropdracht geven de bakkers hun draai aan een klassiek Frans dessert: île flottantes. Paul en Prue willen acht perfecte porties meringue, drijvend op een zee van zijdezachte crème anglaise. Voor de technische opdracht maken de kandidaten zes ijshoorntjes met pistache-pralinéroomijs, gedoopt in chocolade en noten. En het spektakelstuk zet custard pas écht in het zonnetje, want het is de basis voor een opgestijfde taart. De taart moet bestaan uit meerdere gebakken lagen, afgewisseld en verstevigd met heerlijk smakend en perfect opgestijfde custard.

Aflevering 8 – Deegweek – zaterdag  29 juli om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Het is Deegweek. De bakkers maken twaalf zoete vol-au-vents als signatuuropdracht. In de technische opdracht bakken ze een heerlijke snack: loempia’s. Daar wordt een verfijnd deeg voor gebruikt dat perfect krokant gefrituurd is. Bij het spektakelstuk wordt de bakkers gevraagd een 3D-pastei-tafereel te maken dat geïnspireerd is op hun favoriete kinderboek of kinderversje. De scène mag zoet of hartig zijn en moet uit acht fraai gevormde en gedecoreerde pasteien bestaan. Er kunnen maar vier bakkers door naar de halve finale, maar welke vier zullen dat zijn?

Aflevering 9 – Halve finale – zaterdag  5 augustus om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
In deze halve finale krijgen de bakkers drie patisserie-opdrachten voorgeschoteld. De jury wil dat ze als signatuuropdracht elk zes identieke mini-Charlottes maken, met een prachtig gestolde vulling omhuld door een biscuitdeeg naar keuze. Bij de technische opdracht wil Prue dat de bakkers vier identieke verticale gebakjes maken met chocolade, hazelnoot en framboos. Het spektakelstuk is de traditionele Scandinavische krokan; een bewerkelijk, meerdere etages hoog Zweeds gebak van amandelkoekdeeg, marsepein en versierd met glazuur en suikerwerk. Wie mogen er door naar de finale?

Aflevering 10 – Finale - zaterdag  12 augustus om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Het is tijd voor de finale van dit seizoen. Als signatuuropdracht krijgen de drie finalisten de taak om een perfecte zomerpicknick te maken met seizoensproducten uit heel Groot-Brittannië. Bij de technische opdracht maken ze een zomerse klassieker: een dessertbombe. En met het laatste spektakelstuk zetten de drie finalisten de planeet in het zonnetje. Het moet een grote, eetbare sculptuur zijn, met een grote taart als voetstuk, en er moeten op zijn minst drie extra bakkunsten in worden vertoond.

The Great British Bake Off – Seizoen 13
Vanaf zaterdag 10 juni 
Om 10.30 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Noel Fielding en Matt Lucas
Jury: Paul Hollywood en Prue Leith

MAX-programma's terugkijken of luisteren? Dat kan via MAX Vandaag. 

Instagram.com/HeelHollandBakt | Facebook.com/HeelHollandBakt Twitter.com/HeelHollandBakt | #HHB