Hilversum,
27
september
2022
|
17:05
Europe/Amsterdam

Afleveringen Te Mooi Voor Woorden

Vanaf woensdag 28 september

De NPO 2 extra serie Te Mooi Voor Woorden is een speurtocht naar de bronnen van het betere Nederlandse lied. Iedere aflevering wordt een nummer met een betekenis uitgelicht. Het programma kijkt naar de reden van het lied; waarom het geschreven is, wat de betekenis is en de achtergrond.

Aflevering 1 - Maarten van Roozendaal - woensdag 28 september om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra
Maarten van Roozendaal staat centraal in de eerste aflevering van Te Mooi Voor Woorden. Specifiek met het nummer; ‘Mooi, om te janken zo mooi’. Een chanson dat door vele zangers van het betere lied is uitgevoerd.  De zanger maakte voornamelijk liederen met harde klanken en grote statements. 'Mooi' is een lied met vele woordspelingen en zachte, emotionele teksten. Het nummer is daarom een vreemde eend in het repertoire van Van Roozendaal. De chansonnier wist met dit lied het publiek keer op keer ontroeren.

Aflevering 2 - Meau - woensdag 5 oktober om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra
‘Dat heb jij gedaan’, het razend populaire nummer op kanalen als TikTok , staat centraal in de tweede aflevering van Te Mooi Voor Woorden. De jonge singer-songwriter Meau vertelt over haar carrière en haar nummer één hit. Meau spreekt over de periode die aan de basis staat voor het lied ‘Dat heb jij gedaan’. Het lied is door tientallen jonge zangeressen in binnen en buitenland overgenomen wegens de herkenbare emotionele lading.

Aflevering 3 – Ernst Janz - woensdag 12 oktober om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Doe Maar-oprichter Ernst Janz wordt in de derde aflevering van Te Mooi Voor Woorden uitgelicht. De zanger haalde inspiratie voor zijn liederen uit zijn emoties, zowel vreugde als verdriet. Het biografisch repertoire van Janz bestaat meestal dezelfde terugkerende thema’s. 'Dan huilt mijn hart' is geïnspireerd door de oorlog in Vietnam en zijn vader, die in de tweede wereldoorlog een verzetsheld was. De zanger vindt 'Dan huilt mijn hart' een nummer dat echt rond is, dat echt klopt.

Aflevering 4 - De Jazzpolitie - woensdag 19 oktober om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Liedjesschrijver Peter Groot Kormelink staat deze aflevering van Te Mooi Voor Woorden centraal. Het lied “liefdesliedjes” wordt uitgelicht. Peter vertelt over het lied dat als kado voor zijn vriendin is geschreven. Met Han Peekel bespreekt de zanger waarom dit lied deze succes heeft behaald. “Liefdesliedjes” had volgens Groot Kormelink altijd ‘sfeer’ en ‘gevoel’, op elk podium.

Aflevering 5 - Maaike Ouboter - woensdag 26 oktober om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Aflevering 6 - Leonard Cohen: Herman van Veen - woensdag 2 november om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Aflevering 7 - Rob Kemps: Jacques Brel - woensdag 9 november om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Aflevering 8 - Alex Roeka - woensdag 16 november om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Aflevering 9 - Kommil Foo - woensdag 23 november om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Aflevering 10 - Lieven Tavernier - woensdag 30 november om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 extra

Te Mooi voor Woorden (10 afleveringen)
Vanaf woensdag 28 september
Wekelijks om 21.00 uur bij MAX op NPO 2 Extra