Hilversum,
23
september
2022
|
10:30
Europe/Amsterdam

Afleveringen Sterren op het Doek

Özcan Akyol creëert met de succesvolle NPO 2-serie Sterren op het Doek elk seizoen een zeer diverse eregalerij van bijzondere Nederlanders. Gasten die ieder op hun eigen gebied een waardevolle bijdrage aan onze vaderlandse cultuur en/of maatschappij leveren of hebben geleverd. In het programma vereeuwigen de beste portretkunstenaars van het land de gasten op geheel eigen wijze en in zeer uiteenlopende stijlen.

Aflevering 1 - Ronald Koeman -  zaterdag 29 oktober om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Het vijftiende seizoen van Sterren op het Doek trapt af met Ronald Koeman. Hij praat met Akyol openhartig over zijn teleurstelling bij Barcelona, zijn gezondheid na zijn hartproblemen in 2020 en blikt terug op zijn carrière én vooruit op wat nog komen gaat. Tijdens het interview wordt Ronald geportretteerd door drie kunstenaars: Marina uit Raalte, Winette uit Zaandam en Thomas uit Amersfoort. In het Rijksmuseum maakt hij uiteindelijk een keuze; welk portret komt in huize Koeman te hangen? De twee andere werken worden geveild voor een goed doel. 

Aflevering 2 - Carry Slee - zaterdag 5 november om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Carry Slee is Nederlands meest succesvolle kinderboekenschrijver. Ze spreekt met Özcan Akyol af in haar geliefde Bergen aan Zee, waar ze zich laat portretteren voor Sterren op het Doek. In haar jeugd moet Carry zien te overleven, want haar moeder is manisch-depressief en haar vader een bon vivant. Haar fantasie en liefde voor verhalen houden haar op de been. Ze praat met veel warmte over haar grote liefde Ellis, die het eerst helemaal niet ziet zitten om met haar een relatie aan te gaan. In het Rijksmuseum krijgt ze één voor één haar portretten te zien. Welke van de drie neemt ze mee naar huis?

Aflevering 3 - John van den Heuvel – zaterdag 12 november om 20.35 uur bij MAX op NPO 2
Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft een heftig jaar achter de rug. Na de moord op Peter R. de Vries werden hij en zijn familie nog strenger beveiligd, met alle consequenties van dien. In de Koepelgevangenis in Arnhem praat hij openhartig met Özcan Akyol over zijn situatie en wat het met hem doet. Het scheelde weinig of John was zelf het verkeerde pad opgegaan, toen hij een donkere periode meemaakte nadat hij op zijn 16e te horen kreeg dat zijn vader niet zijn echte vader was. Genoeg stof voor de kunstenaars om diepgang aan te brengen in de portretten van John voor Sterren op het Doek.

Aflevering 4 - Monic Hendrickx – zaterdag 19 november om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Actrice en viervoudig Gouden Kalf winnares Monic Hendrickx spreekt voor Sterren op het Doek af met Özcan Akyol op het Hembrugterrein in Zaandam. Haar liefde voor spel en spelen uit zich op allerlei manieren. Niet alleen op het witte doek of in het theater, maar ook in het dagelijkse leven. Die positieve levenshouding is zeker geen vanzelfsprekendheid, want Monic moest al op jonge leeftijd afscheid nemen van haar vader. De kunstenaars proberen met olieverf en aquarel de ernst en het plezier van Monic te vangen op hun doek.

Aflevering 5 - Rob Kemps – zaterdag 26 november om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
Na zijn winst bij de Slimste Mens in 2021 is entertainer Rob Kemps overal te zien en te horen. Op televisie met Matthijs van Nieuwkerk in CHANSONS!, maar ook bij SBS6 met onder andere Ik Hou van Holland. En dan treedt hij ook nog eens op voor een uitverkocht GelreDome met zijn act Snollebollekes. Voor Sterren op het Doek is Özcan Akyol dan ook benieuwd of het Rob gaat lukken om een tijdje stil te zitten, zodat de kunstenaars hem eens goed kunnen bestuderen. In het interview met Özcan geeft hij in ieder geval toe dat hij ook een andere kant heeft, die maar weinig mensen kennen.

Aflevering 6 - Daphne Deckers – zaterdag 3 december om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
Schrijver, columnist, voormalig fotomodel en actrice… De veelzijdige Daphne Deckers komt speciaal voor Sterren op het Doek naar het prachtige kerkje van Persingen, het kleinste dorp van Nederland. Daar groeide zij op in haar tienerjaren, op een prachtige boerderij. Daar was haar vader elke dag bezig in de tuin met bloemen, planten en fruitbomen. In het interview met Özcan Akyol praat ze met liefde over haar vader, die voor zijn overlijden leed aan dementie. Ook legt ze uit waar haar hang naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid vandaan komt. De kunstenaars zijn erg blij met dit model, maar welk portret neemt Daphne mee naar huis?

Aflevering 7 - Sinan Can – zaterdag 10 december om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
Documentairemaker Sinan Can geeft gekscherend toe aan Özcan Akyol dat hij meedoen aan Sterren op het Doek spannender vindt dan filmen in Irak. In zijn geliefde Nijmegen begint het zeer openhartige gesprek bij de Sint Nicolaaskapel, waar Turkse invloeden nog zichtbaar zijn. Sinan laat weten dat alle ellende in oorlogsgebieden hem diep raakt, maar dat hij altijd op zoek zal blijven naar de parels tussen de ruïnes. Voor de kunstenaars een uitdaging om de pijn die verscholen zit achter zijn pretoogjes vast te leggen in een portret.

Aflevering 8 - Annechien Steenhuizen – zaterdag 17 december om 20.30 uur bij MAX op NPO 2
Tien jaar geleden, op haar 35e, werd Annechien Steenhuizen het nieuwe vaste gezicht van het NOS Achtuurjournaal. Sterren op het Doek ontvangt haar in de Domkerk in Utrecht, waar zij in de buurt opgroeide en zich nog altijd thuisvoelt. Voor haar werk als journalist en nieuwslezer probeert Annechien altijd een neutrale positie in te nemen, maar voor de kunstenaars doet Özcan Akyol extra zijn best om te kijken of Annechien iets meer het achterste van haar tong kan laten zien. Hoe persoonlijker het interview, hoe beter het portret. Gaat hem dat lukken en kunnen de kunstenaars een gelaagd portret maken?

Veiling
Aan het eind van de aflevering van Sterren op het Doek mag de bekende gast slechts één schilderij kiezen om mee naar huis te nemen. De overige doeken worden geveild voor het goede doel dat hij of zij heeft uitgekozen. Direct na elke uitzending kan een bod uitgebracht worden door het publiek via de veilingsite. 

Sterren op het Doek (8 afleveringen)
Vanaf zaterdag 29 oktober
Wekelijks om 20.35 uur op NPO 2
Presentatie: Özcan Akyol 

Instagram.com/OmroepMAX_ | Facebook.com/OmroepMAX | Twitter.com/OmroepMAX | #sterrenophetdoek