Hilversum,
18
december
2023
|
07:18
Europe/Amsterdam

Afleveringen Sporen van Slavernij

In vier afleveringen volgen prominente Nederlanders de sporen van hun voorouders. Ze gaan langs plekken waar zij hebben geleefd ten tijde van slavernij in Suriname en op de Caribische eilanden. Voorouders die eerst namen zijn in het slavenregister worden door de zoektocht ineens mensen van vlees en bloed. Tijdens de reis langs archieven en gesprekken met historici, experts en familieleden wordt vaak pijnlijk duidelijk hoe de levens van deze voorouders nu nog steeds invloed hebben.

Aflevering 1 – Natacha Harlequin - vrijdag 12 januari om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
In de eerste aflevering van Sporen van Slavernij reist strafrechtpleiter Natacha Harlequin naar Suriname. Natacha is nazaat van een Schotse plantage-eigenaar die een relatie heeft gehad met haar tot slaaf gemaakte voormoeder. Natacha wil weten of het echte liefde was tussen haar voorouders.

Aflevering 2 – Everon Jackson Hooi - vrijdag 19 januari om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
In deze aflevering vindt acteur Everon Jackson Hooi de sporen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders terug op een plantage op Curaçao. En hij doet een bijzondere ontdekking over zijn roots op Bonaire.

Aflevering 3 – Jeangu Macrooy - vrijdag 26 januari om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
Singer-songwriter Jeangu Macrooy gaat in deze aflevering op zoek naar de verhalen van zijn tot slaaf gemaakte voorouders in Suriname. Van historici en experts hoort hij over opstanden op plantages, gevluchte voorouders en een inheems dorpshoofd. Jeangu gaat de binnenlanden van Suriname in om dichter bij het leven van zijn voorouders te komen.

Aflevering 4 – Dolores Leeuwin - vrijdag 2 februari om 22.15 uur bij MAX op NPO 2
In de laatste aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin op zoek naar het verhaal achter haar voormoeder die dwangarbeid heeft moeten verrichten op plantage Jagtlust. En ze ontdekt waar haar Aziatische roots vandaan komen.

Podcast – Sporen van Slavernij: de erfenis 
De podcast Sporen van Slavernij: de erfenis is vanaf 12 januari te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar MAX Vandaag.