Hilversum,
13
februari
2023
|
15:00
Europe/Amsterdam

Afleveringen Sporen van Oorlog

In ‘Sporen van oorlog’ gaan kleinkinderen van oorlogsslachtoffers op zoek naar antwoorden op vragen over het oorlogsverleden van hun grootouders. Dolores Leeuwin reist samen met kleinkinderen naar de plekken van herinnering van hun opa en oma. Ze ontmoeten ooggetuigen, historici en ook kleinkinderen van de bezetter.
 

Aflevering 1 – Kampoverlevende – vrijdag 24 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 1 volgt kleindochter Juliette het spoor van haar opa Wim Aloserij.
Opa Wim overleeft 3 concentratiekampen en is één van de weinige overlevenden van de ramp met het cruiseschip Cap Arcona waar ruim 7000 gevangenen om het leven zijn gekomen. Als hij zwaar getraumatiseerd thuiskomt na de oorlog zit niemand op zijn verhaal te wachten. 

Wim praat nooit meer over zijn verleden en is een vrolijke opa voor kleindochter Juliette. Hoe heeft hij door kunnen leven na zoveel gruwelen te hebben meegemaakt?

Dolores Leeuwin neemt kleindochter Juliette mee, op zoek naar de sporen van oorlog van haar opa Wim.

Aflevering 2 – Moffenmeid - vrijdag 31 maart om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 2 volgt Michael het spoor van zijn oma Margaretha. Michael heeft altijd gehoord dat zijn oma in de oorlog is verkracht door een Duitse soldaat. Daaruit is de vader van Michael geboren. Na de oorlog wordt de oma van Michael verdacht van heulen met de vijand en als ‘moffenmeid’ verhoord en gevangengezet. De vader van Michael komt terecht in een weeshuis voor NSB-kinderen waar het er niet zachtzinnig aan toe gaat.
Over deze tijd van schaamte en trauma wordt later nooit meer gesproken.

Wel is er een schoenendoos van zijn oma met allemaal foto’s en brieven uit de oorlog. Michael durft de doos pas te openen na het overlijden van zijn ouders. Hij wordt zo nieuwsgierig dat hij een zoektocht start naar zijn Duitse opa. Maar wat er allemaal precies is gebeurd blijft voor hem een groot raadsel.

Dolores Leeuwin neemt Michael mee in de sporen van oorlog van zijn oma Margaretha en zijn onbekende Duitse opa.

Aflevering 3 – De dodentrein - vrijdag 7 april om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 3 volgt Sharon het spoor van haar opa Micha. Als 10-jarig joods jongetje, heeft hij verschillende concentratiekampen overleefd. Naast de feiten die haar opa altijd vertelt, wil ze weten wat hij nou echt heeft gevoeld.

Dolores Leeuwin neemt Sharon mee naar Kamp Westerbork, concentratiekamp Bergen Belsen en samen ontmoeten ze ooggetuigen en ook de kleindochter van de kampcommandant. 

Sharon volgt zo de sporen van oorlog van haar opa Micha.

Aflevering 4 – Verraad  – vrijdag 14 april om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 4 volgt kleindochter Annemieke het spoor van haar opa en oma Wapperom. Tijdens de oorlog zijn ze actief in het Haags communistisch verzet.
Ze worden verraden, opgepakt, gevangengezet en gemarteld. Uiteindelijk worden ze onverwachts vrijgelaten wat als zeer verdacht wordt gezien. Opa Piet wordt beschuldigd van verraad en na de bevrijding als verzetsman gevangengezet tussen landverraders en NSB’ers.

Oma Kitty doet er alles aan om opa Piet vrij te krijgen en zijn onschuld te bewijzen. Over deze periode wordt na de oorlog thuis nauwelijks gesproken.

Dolores Leeuwin neemt Annemieke mee, in de sporen van oorlog van haar grootouders.

Aflevering 5 – Onderduikkinderen – vrijdag 21 april om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 5 volgt kleindochter Yvette het spoor van haar opa Herman. Voor de opa van Yvette begint de oorlog bij het binnenvallen van de Duitsers in 1940. Daarna volgt voor de Joodse Herman Silbernberg en zijn familie een periode van angst, verbanning van school en onderduiken. Hij is 9 jaar oud als zijn ouders worden verraden en opgepakt. Herman en zijn oudere zus Roosje weten te vluchten en naar België te ontsnappen. Via Luik komt Herman in de Ardennen terecht waar hij getuige is van de slag om de Ardennen.  Herman weet dan nog niet dat zijn ouders in Auschwitz zijn vermoord.

Kleindochter Yvette groeit op met een vrolijke opa en kent zijn oorlogsverhalen. Ze kan zich geen enkele voorstelling maken hoe het voor hem moet zijn geweest.

Dolores Leeuwin neemt Yvette mee in de sporen van oorlog, van haar opa Herman.

Aflevering 6 – Gewapend verzet – vrijdag 28 april om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
In aflevering 6 volgt kleindochter Yaike het spoor van haar opa Herman Höften. Herman groeit op in een rood nest. De familie Höften is fanatiek socialistisch. Er is veel solidariteit, je zorgt voor elkaar en de burgers hebben een belangrijke stem. Zodra de Duitsers Nederland binnentrekken is dan ook de enige keuze voor Herman om in verzet te gaan. De vele acties die hij met de knokploeg Almelo uitvoert zullen uiteindelijk leiden tot de grootste bankoverval in de geschiedenis. 

Aan kleindochter Yaike heeft opa Herman altijd het spannende verhaal verteld, maar het echte verhaal achter zijn verzetswerk kent ze niet. Dolores Leeuwin neemt Yaike mee naar historici en kinderen van andere verzetsstrijders om het echte verhaal te horen. 

Yaike volgt de sporen van oorlog van haar opa Herman.

Sporen van Oorlog (6 afleveringen)
Vanaf vrijdag 24 maart
Om 22.20 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Dolores Leeuwin

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ Twitter.com/OmroepMAX | #sporenvanoorlog