Hilversum,
22
mei
2023
|
11:31
Europe/Amsterdam

Afleveringen Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld

In zes afleveringen worden zes rivierreizen gemaakt in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Elke rivier heeft prachtige kenmerkende landschappen en verhalen van mensen die aan de rivier wonen en werken.  In Reizen langs de mooiste rivieren ter wereld neemt Huub Stapel de kijker mee op reis en voorziet de beelden van commentaar. 

Aflevering 1 – De Spey, Schotland – zondag 2 juli, om 18.40 uur bij MAX op NPO 2
De reis start in de Cairngorms, een indrukwekkende bergketen in de oostelijke Hooglanden van Schotland. Hier wordt door twee rivierbiologen de zalmpopulatie onderzocht. De tocht gaat verder per kano, langs het atmosferische Loch Insh, waar zwemmers het koude ochtendwater trotseren. Vervolgens gaat de reis naar het Rothiemurchus-bos. Daar werd duidelijk hoe de enorme dennen werden gekapt en stroomafwaarts werden getransporteerd met behulp van vierduizend jaar oude boten. De reis eindigt in Spey Bay, waar de rivier uitmondt in de Noordzee.

Aflevering 2 – De Shannon Rivier, Ierland.– zondag 9 juli, om 18.40 uur bij MAX op NPO 2
De langste rivier van Ierland, de Shannon, staat op het programma. Vikingen, monniken en koningen hebben hun stempel gedrukt op deze belangrijke waterweg. De vaartocht gaat naar het meer Lough Ree met de eeuwenoude schatten van Holy Island. Een jonge binnenvaartliefhebber vertelt over hoe de familietraditie, het restaureren van historische binnenvaartschepen, wordt voortzet. De reis eindigt op het Loop Head Peninsula, waar de Shannon uitmondt in de beukende golven van de Atlantische Oceaan.

Aflevering 3 – De Niagara Rivier, Canada en de VS– zondag 16 juli, om 18.45 uur bij MAX op NPO 2
De Niagara is een grensrivier tussen Canada en de Verenigde Staten en staat bekend om de wereldberoemde Niagara Falls: een unieke waterval die per jaar door meer dan 20 miljoen mensen wordt bezocht. De tocht gaat langs een adembenemende kloof, die in de laatste ijstijd in de rotsen is uitgehouwen, met kolossale rotsformaties, een hypnotiserende natuurlijke draaikolk en enkele van de snelste stroomversnellingen ter wereld. Het laatste deel van de reis gaat langs enkele van de meest pittoreske dorpen van Noord-Amerika.

Aflevering 4 – De Moezel, Duitsland – zondag 23 juli, om 18.20 uur bij MAX op NPO 2
In deze aflevering gaat de reis langs het Duitse deel van de Moezel. Vanwege de wijngaarden, de steile oevers en pittoreske dorpjes wordt de Moezel vaak beschouwd als de meest romantische rivier van Europa. De tocht begint in Trier, op een handelsschip zo lang als een voetbalveld. Vervolgens gaat de tocht verder op een replica van een Romeins wijnschip en wordt het beroemde middeleeuwse plein in Bernkastel-Kues bezocht. De laatste kilometers naar Koblenz worden afgelegd per speedboot en de reis eindigt bij de plek waar de Moezel overgaat in de Rijn.

Aflevering 5 – De Hudson rivier, Verenigde Staten – zondag 30 juli, om 19.05 uur bij MAX op NPO 2
Deze keer gaat de vaartocht langs de Hudson, door de verbluffend mooie landschappen van de staat New York. De reis begint in de Adirondack Mountains, waar de beboste hellingen bedekt zijn met bomen die schitterende kleuren hebben in de herfstzon. Vervolgens gaat de tocht langs verlaten mijnbouw- en houtkapsteden en de slagvelden van de Onafhankelijkheidsoorlog. Ook staat er een bezoek aan een pittoreske vuurtoren, het landgoed van de voormalige president Roosevelt in Hyde Park en de beroemde militaire academie in West Point op het programma. Het laatste deel van de reis wordt afgelegd op een gerestaureerd forenzenjacht uit de jaren 1920.

Aflevering 6 – De Po, Italië – zondag 6 augustus, om 18.20 uur bij MAX op NPO 2
De reist in deze aflevering gaat langs De Po, in Italië. De tocht start in Piacenza en gaat via de grootste sluis van Italië naar Cremon. Deze stad staat bekend om het bouwen van violen: er worden handgemaakte snaarinstrumenten gemaakt voor 's werelds grootste muzikanten. Maar de Po staat ook bekend om het eten, zoals de ham die gerijpt wordt in vochtige kelders aan de rivier, de Arborio-rijst die wordt geïrrigeerd door zoetwaterkanalen en de roze oesters die worden gekweekt in de zoute lagune in de Delta. De reis eindigt in Chioggia, de thuisbasis van een van de grootste vismarkten aan de Adriatische Zee.