Hilversum,
23
februari
2023
|
12:04
Europe/Amsterdam

Afleveringen Over Water

Nederland is een waterland. Water speelt een belangrijke rol in ons leven. Al dat water biedt kansen voor natuur, recreatie, economie en woon- en werkgelegenheid. Daarom is het niet vreemd dat er zoveel verschillende beroepen zijn die met water te maken hebben. Presentator Elles de bruin gaat in deze serie op bezoek bij mensen die werken met water. 

Aflevering IJsmeester en schaatsinstructeur
Elles stapt in deze aflevering het bevroren water op en bezoekt ijsmeester Kees. Het wordt haar al snel duidelijk dat er bij dit werk veel meer komt kijken dan alleen even op de dweilmachine stappen.Schaatstrainer Dominique kan alleen maar het belang van een ijsmeester beamen. En na een dweilpauze is het extra genieten. Ze vertelt Elles waarom het schaatsen zo’n grote passie voor haar is. 

Aflevering Magneetvissers en pontschipper Amsterdam
De missie van magneetvissers Brian en Jim: voorwerpen vinden uit de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Van kogel tot kalasjnikov; de mannen hebben al behoorlijk wat pareltjes uit het water gevist. Elles kijkt een dagje mee deze mannen.Het IJ in Amsterdam is een drukke route voor de beroepsvaart. Een van de schippers van de veerponten is de jonge schipper Thom. Hij legt uit waarom hij zo gelukkig wordt van zijn uitzicht.

Aflevering Verloren Gevonden en zwemleraar
Martin van de stichting Gevonden Verloren noemt zichzelf een “geluksbrenger”. Wanneer mensen een dierbaar voorwerp kwijtraken, duikt hij met zijn team het water in. Elles kijkt met hem mee.In een land als Nederland is leren zwemmen minstens zo belangrijk als leren lopen. Erica, zwemleraar in hart en nieren, legt uit waarom ze het zo ontzettend leuk vindt om zwemles te geven. Ooit begon ze met de gedachte dat het tijdelijk was, maar jaren later staat ze nog steeds op de kant.

Aflevering Bouwen op het water en waterzuivering
Hoe kan de woningnood worden aangepakt en hoe kan er gebouwd worden zonder het milieu te belasten? Architect Koen ontwerpt huizen die drijven op water, maar ook complete steden op het water. Hij legt Elles uit hoe, en laat zien waar dit nu al gerealiseerd wordt.Vroeger ging je naar de wc, je trok door en via het riool kwam de boodschap terecht in de zee, enkele kilometers uit de kust. Met het groeiende aantal inwoners in ons land en de huidige klimaatproblematiek is dat geen optie meer. Elles bezoekt een rioolwaterzuivering.

Aflevering Havenmeester en Pontje van Gouda
Fabian is havenmeester van de jachthaven in Scheveningen. Hij vertelt Elles over hoe divers het publiek in de jachthaven is.Iemand die, net als havenmeester Fabian, echt van water houdt, is Rokus. Hij is vrijwillig schipper op het pontje van Gouda, een klein pontje uit 1952. Elles stapt aan boord.

Over Water
Nu te zien via MAXVandaag.nl
Presentatie: Elles de Bruin

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #OverWater