Hilversum,
25
september
2023
|
17:04
Europe/Amsterdam

Afleveringen MAX Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid

Niemand wil eenzaam zijn en daarom gaat MAX op zoek naar de ontmoeting. Ter gelegenheid van de Week tegen Eenzaamheid presenteert Jan Slagter een speciale editie van het MAX Ouderenjournaal. Daarin zijn inspirerende en motiverende, maar ook confronterende levensverhalen van mensen uit heel Nederland te zien. Verschillende vormen van eenzaamheid komen aan bod, zowel bij jonge mensen als bij ouderen. Het vijfdelige-programma is te zien vanaf donderdag 28 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1.

Aflevering 1 - donderdag 28 september om 16.35 uur bij MAX op NPO 1
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS opent de Nationale campagne ‘Week tegen Eenzaamheid’ in een ontmoetingsplek in Zoetermeer. De ouderen die daar komen voor een praatje en een kopje koffie vertellen op welke manier zij er alles aan doen om te voorkomen dat ze zich eenzaam voelen. Ook is er aandacht voor een speciale computergame. Je kunt hiermee zelf eenzaamheid ervaren, maar je leert ook manieren om dit te voorkomen.

Aflevering 2 - vrijdag 29 september om 16.30 uur bij MAX op NPO 1
Hoe kun je sociale contacten opbouwen als je vlucht uit Oekraïne en zonder familie in een opvanglocatie woont? Oksana (44) en Kornelia (37) zijn blij met de opvang en proberen er wat van te maken, maar ze voelen zich vaak alleen. Oksana zoekt daarom afleiding in het maken van teddyberen en Kornelia werkt in de keuken van het opvanghuis. 

Ahmed raakte verlamd na een ongeluk en moest zijn leven compleet omgooien. Lange tijd bleef hij thuis, had hij geen sociale contacten en opende de gordijnen niet meer. Tegenwoordig helpt hij anderen uit hun isolement. Hoe hij dat aanpakt, vertelt hij in het MAX Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid. 

Aflevering 3 - maandag 2 oktober om 16.35 uur bij MAX op NPO 1
In het MAX Ouderenjournaal tegen Eenzaamheid worden bijzondere plekken en inzichten gedeeld en zal de kijker op de bank aangespoord worden zelf in actie te komen. Of bij zichzelf te rade gaan… wat kan ik doen voor mijzelf of voor een ander? Zo zette Asia een telefooncirkel op. Ze ging op zoek naar ouderen die niet vanzelfsprekend dagelijks contact hebben met iemand. Want, zo zeggen veel ouderen: “Het idee dat je dagen-of wekenlang gewond of misschien wel dood in je appartement ligt en je door niemand gemist wordt, is een vreselijk verdrietig schrikbeeld.” En daarom bellen zeven ouderen elkaar iedere ochtend, om even te horen hoe het gaat en met de mededeling dat de volgende gebeld kan worden. “De afspraak is dat we tijdens het bellen niet gaan kletsen, daar hebben we nu het koffie-uurtje voor ingesteld.”

Aflevering 4 - dinsdag 3 oktober om 16.35 uur bij MAX op NPO 1
Iedereen voelt zich wel eens alleen. Wekelijks terugkerende activiteiten met muziek, bewegen en creatief bezig zijn, kunnen helpen tegen het gevoel van eenzaamheid. Liesbeth organiseert daarom amateurdansvoorstellingen. Nog maar twee weken en dan is de officiële voorstelling. De spanning stijgt en dan laat ook Anna, die een aantal jaar echt eenzaam was, zien waar ze zo hard voor geoefend heeft.  

Veel ouderen raken in een isolement. Ze wonen langer thuis, en worden als het echt niet meer kan noodgedwongen opgenomen. Alida (92), oud Heilsoldaat van het Leger des Heils, is meerdere keren gevallen totdat het thuis niet meer ging. Ze kan niet meer lopen en is totaal afhankelijk van anderen. Daar heeft ze veel verdriet van. De net afgestudeerde Lotte (27) bezoekt Alida thuis en gaat er samen op uit. Lotte hoopt dat meer leeftijdsgenoten de tijd willen nemen om ouderen te bezoeken, omdat het mes aan twee kanten snijdt en haar zelf ook veel heeft gebracht. 

Aflevering 5 – woensdag 4 oktober om 16.35 uur bij MAX op NPO 1
De walking footballers van Amstelveen vormen een hechte club en delen naast de sport, ook lief en leed met elkaar. Wekelijks komen er ongeveer tien mensen voetballen, en evenveel mensen kijken. De kijkers kunnen door fysieke kwalen niet meer meespelen, maar komen vooral voor het sociale contact. Eén van de actieve voetballers is Conny. Ze voetbalt al haar hele leven. Als kind speelde ze nog met Louis van Gaal, toen nog als Coen. Conny kijkt altijd uit naar de voetbalochtend. “Het is een opkikker in de week, daar kun je een tijd op teren. Je moet je openstellen voor andere mensen. We zijn allemaal verschillend hier, maar met name respect heb ik hier gevonden.”