Hilversum,
31
oktober
2022
|
16:28
Europe/Amsterdam

Afleveringen MAX Maakt Mogelijk

In een nieuwe reeks afleveringen van MAX Maakt Mogelijk bezoekt Jan Slagter onder meer Litouwen, Moldavië en Curaçao om de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Samen met lokale hulpverleners bekijkt hij welke hulp geboden kan worden. Ook is er extra aandacht voor ouderen in Nederland die, door de huidige prijsstijgingen, sociaal en financieel een koude winter tegemoet gaan. Voor het eerst in het bestaan van stichting MAX Maakt Mogelijk wordt daarom een speciale Winteractie in Nederland gestart. 

Aflevering 1 - zaterdag 22 oktober om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
In de eerste aflevering vertelt de 96-jarige Johan Hazewinkel over zijn grote wens: vliegen boven zijn geliefde geboorte-en woonplaats Gorssel. De familie regelde dat, maar toen er gevlogen zou worden mocht meneer Hazewinkel van de vliegmaatschappij niet mee, omdat hij slecht ter been was. Jan Slagter verrast meneer Hazewinkel in het verzorgingshuis waar hij woont en zorgt ervoor dat hij diezelfde middag nog de lucht in gaat.

Ook is er aandacht voor ouderen in Litouwen, waar MAX Maakt Mogelijk al jaren helpt dankzij één bijzondere man: Wim Brauns. Ruim zes jaar geleden ontmoette Jan Slagter Wim die op zijn eigen manier voor 25 ouderen zorgde. Wim ging elke dag op zijn mountainbike, of met een busje vol hout en eten, bij de armste ouderen langs. Maar op 14 januari van dit jaar overleed hij plotseling. Jan Slagter bewijst Wim de laatste eer en zoekt uit hoe het levenswerk van Wim voortgezet kan worden, zodat de ouderen ook deze winter verzekerd zijn van eten en hout.

Aflevering 2 - zaterdag 29 oktober om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Deze aflevering staat volledig in het teken van ouderen op Curaçao die niet of nauwelijks rondkomen en in zeer moeilijke omstandigheden leven. Het is voor het eerst dat MAX Maakt Mogelijk in actie komt voor de ouderen op het eiland. Maar hulp blijkt keihard nodig. Zoals voor de 87-jarige Maria die met haar twee zoons van 60 en 62 in een krot woont. Net als zij hebben meer ouderen moeite om iedere dag eten te kopen of medicijnen te betalen. Jan Slagter zoekt deze ouderen op en bespreekt met operazangeres Tania Kross, die op Curaçao woont, de twee kanten van het eiland: het vakantie-eiland én de kant waar ouderen moeten overleven zonder steun.

Een derde van de inwoners op Curaçao leefde voor de coronacrisis al onder de armoedegrens. De coronalockdown zorgde voor inkomensverlies, grote voedseltekorten en nóg meer aanmeldingen bij de Voedselbank op het eiland. Maar door gebrek aan inkomsten kan de voedselbank sinds december nog maar 1.000 pakketten per maand uitdelen. En kregen 3.000 mensen – onder wie veel ouderen – de boodschap dat er geen pakket meer voor ze was. MAX Maakt Mogelijk wil geld inzamelen, zodat meer mensen een voedselpakket kunnen krijgen en huisjes van de armste ouderen kunnen worden opgeknapt.

Aflevering 3 - zaterdag 5 november om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Ronny Lammers uit Zutphen heeft longkanker en zal niet meer beter worden. In de laatste maanden die hij nog heeft wil hij het leven vieren. Zijn zussen vragen hulp om een echte ‘Hollandse dag’ te organiseren. Jan Slagter wacht Ronny op in Volendam voor een traditionele Volendamse foto in klederdracht, daarna volgt een boottocht met als muzikaal slotstuk een feestje met Wolter Kroes op Marken.

Ook is er aandacht voor ouderen in overstroomd Pakistan. Extreme regenval heeft in augustus een ramp heeft veroorzaakt. Grote delen van het land staan onder water door de ergste moessonregens ooit.  Huizen zijn onbewoonbaar en mensen zijn in een noodsituatie beland.  En de tweede ramp volgt meteen,  want als gevolg van de extreme regenval is de oogst volledig mislukt en dat betekent: geen voedsel voor komend seizoen.  MAX Maakt Mogelijk werkt al jaren samen met Sylvester Bhatti van stichting PECA. Sylvester is in Pakistan om noodhulp te verlenen en kan dankzij bijdragen van MAX Maakt Mogelijk voedselpakketten uitdelen aan 450 ouderen. Het is de enige hulp die de mensen krijgen.

Aflevering 4 - zaterdag 12 november om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
In 2018 wordt Tonnie Schmidt getroffen door een herseninfarct en raakt daardoor halfzijdig verlamd. Hij is een echte Achterhoeker en heeft het met verzorgster Reina heel vaak over de Zwarte Cross waar hij altijd graag naartoe ging. Reina heeft al vaker geprobeerd naar de Zwarte Cross te gaan maar de rolstoel van Tonnie is een obstakel. Jan Slagter verrast Tonnie met post van Bennie Jolink en neemt hem dezelfde dag nog mee naar de Zwarte Cross.

Verspreid over Moldavië worden vluchtelingen uit buurland  Oekraïne opgevangen. In het stadje Orhei wonen ze allemaal bij Moldavische gezinnen, die het zelf ook niet breed hebben. MAX Maakt Mogelijk deelt daarom wekelijks 144 voedselpakketten uit om deze groep te ondersteunen. Eén van de mensen die dankbaar gebruik maakt van zo'n voedselpakket is de 80-jarige Mihail Cazacenco uit Oekraïne. Zijn huis is verwoest, zijn familie is uit elkaar gedreven en hij wil niets liever dan terug naar zijn oude leven.

Aflevering 5 - zaterdag 19 november om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Op 28 oktober is het 80 jaar geleden dat de Joodse familie Levie vanuit hun huis in Spijkenisse weggevoerd werd door de Duitsers. Ze worden vermoord in concentratiekampen en zullen nooit meer terugkeren. Hond Max blijft achter en doolt dagenlang rond het huis, jankend en wachtend op zijn baasjes. Oud-politieman Joop van der Hor en Henk zetten een actie in gang om een levensgroot bronzen beeld van Max te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk. Jan Slagter komt met een verrassing, zodat op 28 oktober van dit jaar, hond Max weer voor de slagerij ligt. 

In Moldavië staat de winter voor de deur en zijn veel huizen slecht onderhouden: muren en daken zitten vol gaten. Het is onveilig en de warmte verdwijnt naar buiten. Daarom renoveert MAX Maakt Mogelijk het hele jaar door woningen. Jan roept de hulp in van de kijker om te zorgen dat het huis van Maria zo snel mogelijk gerenoveerd kan worden. 

Aflevering 6 - zaterdag 26 november om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Al jaren helpt MAX Maakt Mogelijk ouderen in Oost-Europa de winter overleven door voedselpakketten en hout uit te delen. Dat gaat altijd door maar voor het eerst komt daar een Winteractie in Nederland bij: voor ouderen die het financieel niet meer redden en daardoor geen boodschappen meer kunnen betalen. 

Jan Slagter zoekt Femke (71) uit Rotterdam thuis op. Zij heeft na aftrek van huur, gas en overige vaste lasten iedere maand nog 100 euro te besteden aan boodschappen. Femke heeft geen pensioen naast haar AOW en heeft veel zorgen om haar gezondheid. Ze heeft kanker en is na de bestralingen erg afgevallen. In huis durft ze de kachel nauwelijks aan te zetten, omdat ze vreest voor een hoge energierekening. Desondanks houdt ze de moed erin en blijft ze creatief. Zo kookt ze elke maandag een extra grote pan met stamppot, zodat ze haar vriendin en buurvrouw een maaltijd kan verkopen voor 3 euro 50. Alle beetje helpen. 

Gelukkig zijn er veel mensen in Nederland die mooie hulpacties op touw zetten. Zoals de gaarkeuken van Dorcas Chepkwoni, of die van Monique van der Veen die de 'Engel van Almelo' wordt genoemd. Zij kookt drie keer per week voor zeventig mensen een maaltijd. De meeste mensen willen liever niet over hun geldproblemen praten. Vrijwilliger en oprichter Monique zat zelf jarenlang in de schulden en weet daardoor precies waar 'haar groep' behoefte aan heeft. 
Annette Koopman helpt met haar stichting op een andere manier; door waardebonnen weg te geven die besteed kunnen worden bij lokale ondernemers. ''Ik werkte tien jaar bij de voedselbank en zag daar toen ook al mensen komen die net boven de inkomensgrens zaten maar geen recht hadden op een voedselpakket. Voor die groep heb ik waardebonnen, zodat mensen de kans krijgen om zélf te kopen wat ze nodig hebben.'' MAX Maakt Mogelijk gaat ondersteuning bieden aan organisaties die zich met vrijwilligers dagelijks inzetten voor ouderen die geld te kort komen voor eten.

Aflevering 7 - (LET OP! Ivm voetbal is de aflevering verplaatst) maandag 5 december om 14.24 uur bij MAX op NPO 2
Tine Ronkes is 94 jaar en spreekt zich graag uit over allerlei zaken.  Jan Slagter leerde haar kennen toen ze tijdens de coronapandemie een brief had geschreven aan ‘meneer Rutte’, omdat ze zich als 90-jarige niet gehoord voelde. Ze mocht deze brief voorlezen in het MAX Ouderenjournaal. Daarna bleef ze vriendin van MAX en werd ze zelfs even omroepster voor één dag, ter gelegenheid van 70 jaar televisie.  Maar in februari van dit jaar viel Tine in huis en brak haar heup. Inmiddels gaat het een stuk beter en daarom heeft Jan Slagter een speciale valtraining geregeld voor Tine en haar vriendinnen Wies en Lily. Want net als Tine komen er dagelijks 280 ouderen op de Spoedeisende Hulp na een val. Een valtraining biedt handvaten.

In Moldavië zijn levensmiddelen voor veel ouderen onbetaalbaar. Noodgedwongen verkopen veel ouderen daarom op straat spullen om wat bij te verdienen. Speciaal voor die groep startte MAX Maakt Mogelijk een voedselpakket-project. Jan Slagter bezoekt de ouderen die hier dankbaar gebruik van maken.

Aflevering 8 - (LET OP! Ivm voetbal is de aflevering verplaatst)- maandag 12 december om 14.25 uur bij MAX op NPO 2
Albanië is een van de weinige landen ter wereld waar meer Albanezen buiten het land wonen dan in het land. In 2021 daalde het aantal inwoners van 3,3 miljoen naar 2,79 miljoen. Ouderen zijn daardoor nog meer dan vroeger aangewezen op  zichzelf. Al jaren helpen Dick en Hélène Wesselingh met hun gezin ouderen in Noord-Albanië. Ook deze winter trekken ze de bergen weer in om noodhulp te bieden.  Maar door de crisis in de wereld en de extreme prijzen moeten ze kijken naar nieuwe vormen van hulp.  

De afgelopen jaren gaven ze, mede dankzij steun van MAX Maakt Mogelijk, de ouderen een goed gevuld voedselpakket. Maar door de stijgende kosten willen Dick en Hélène meel uitdelen. “De invloed van de oorlog heeft de voedselprijzen omhoog gedreven tot ongekende hoogten, en berichten van ouderen die geen meel meer kunnen kopen bereiken ons nu dagelijks”, aldus Hélène.  De prijs van een zak meel is enorm gestegen: van 10 naar 19 euro. Maar meel is voor de ouderen het belangrijkste,    ze maken er brood van.  Met hulp van paardezels worden zakken meel naar de moeilijk bereikbare woningen, en ouderen die slecht ter been zijn gebracht. Dick en Hélène hopen 250 ouderen te helpen met een zak meel.

Aflevering 9 - zaterdag 17 december om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Mila Romijn zet zich al dertig jaar in voor de bewoners in de Zuiderzeewijk in Lelystad. Haar eigen naam heeft ze omgezet in haar lijfspreuk; Met Inzet Lukt Alles (Mila). En dat blijkt. Want Mila kan als geen ander mensen in de wijk verbinden. Dit doet ze met haar winkeltje, een soep-project, een winterwonderbruch en nog veel meer activiteiten voor buurtbewoners. Jan Slagter verrast Mila en heeft een paar bijzondere verrassingen voor haar en de ouderen. 

En extra aandacht voor ouderen op Curaçao die geen geld hebben om iedere dag eten te kopen en in zeer moeilijke omstandigheden leven. MAX Maakt Mogelijk wil helpen geld inzamelen zodat meer mensen een voedselpakket krijgen en woningen van de armste ouderen opgeknapt worden.

Aflevering 10 - zaterdag 24 december om 17.30 uur bij MAX op NPO 2
Speciaal voor deze kerstuitzending verrast Mascha de Rooij de 94-jarige Ton van Druten die een wens heeft voor zijn zoon Robert. Robert is 62 en heeft een verstandelijke beperking. Hij is idolaat van circussen en verzamelt programmaboekjes. Vader Ton ging altijd met hem mee, maar dat gaat deze kerst fysiek niet lukken. Mascha verrast vader en zoon met een bijzonder kerstcadeau én zorgt ervoor dat de mannen samen toch naar het kerstcircus kunnen. Maar voor dat zo ver is, regelt Mascha een bezoekje aan een draaiorgelverzamelaar, de andere grote passie van Robert.

In Moldavië is de winter in alle hevigheid losgebarsten en ouderen die in hutjes leven kunnen zich niet beschermen tegen de kou. MAX Maakt Mogelijk wil helpen door hout, voedsel en kolen uit te delen. Zodat ook zij een warme winter tegemoet gaan.