Hilversum,
12
oktober
2023
|
09:20
Europe/Amsterdam

Afleveringen MAX Maakt Mogelijk

In een nieuwe reeks afleveringen van MAX Maakt Mogelijk bezoekt Jan Slagter onder meer Oekraïne, Moldavië en Curaçao om de leefomstandigheden van ouderen te verbeteren. Samen met lokale hulpverleners bekijkt hij welke hulp geboden kan worden. Ook in Nederland worden lokale initiatieven ondersteund en dit seizoen verrast Jan Slagter enkele ouderen, waarbij hij geholpen wordt door Sjaak Swart, Inge de Bruijn en André Rieu. MAX Maakt Mogelijk is te zien vanaf zondag 22 oktober om 19.50 uur bij MAX op NPO 2.

In het nieuwe seizoen van MAX Maakt Mogelijk worden bijzondere lokale initiatieven gesteund die het welzijn van ouderen verbeteren. Hiervoor reist Jan Slagter onder meer naar Oekraïne, Moldavië en Curaçao. Ook bezoekt hij kleinschalige projecten in Nederland en worden wensen van ouderen vervuld. 

Aflevering 1 - zondag 22 oktober om 19.50 uur bij MAX op NPO 2
De eerste aflevering staat in het teken van ouderen op Curaçao die moeilijk rondkomen, maar dankzij de hulpactie van MAX Maakt Mogelijk weer menswaardig wonen. Een jaar geleden ontmoette Jan Slagter op het eiland een aantal bijzondere mensen: Maria, Oswald, Linda en Victor. Allemaal ouderen die in krotten woonden en soms dagenlang niet aten. Dankzij de hulp van donateurs is dit blijvend veranderd. Huizen zijn opgeknapt, meubels zijn geregeld, net als elektriciteit en maaltijdhulp. Operazangeres Tania Kross, die op Curaçao woont, vergezelt Jan als hij de ouderen in hun opgeknapte woningen bezoekt. Zij is tijdens de werkzaamheden geregeld bij de ouderen langsgegaan en kwam toen tot een bijzondere ontdekking. Oswald, die vorig jaar in de uitzending vertelde dat hij door een ongeval aan bed gekluisterd is, blijkt familie van Tania.

Aflevering 2 - zondag 29 oktober om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
In de wijk Kerkelanden in Hilversum maakt Monique Gijsman het verschil voor veel ouderen. Ze is de beheerder van het buurtcentrum en rijdt vaak rond in een bijzonder voertuig, waarmee ze ouderen naar de winkel en het buurthuis brengt. In het buurthuis kookt ze voor de ouderen, maar daar heeft ze pannen en keukengerei voor nodig. Jan Slagter verrast Monique en loopt een dagje mee. In Moldavië bezoekt Jan ouderen die door verwaarloosde oogaandoeningen blind dreigen te worden. Veel mensen hebben staar, een oogaandoening die met één operatie al verholpen kan worden. Maar dat kunnen veel ouderen niet betalen: een operatie kost 195 euro. Stichting MAX Maakt Mogelijk financiert al dertien jaar het oogproject waardoor honderden ouderen weer goed kunnen zien. Maar er staan nog achthonderd ouderen op de wachtlijst en die hebben snel hulp nodig, want de kans dat ze blind worden is groot. 

Aflevering 3 - Achterblijvers oorlog Oekraïne - zondag 5 november om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne helpt MAX Maakt Mogelijk vooral mensen die gevlucht zijn en opgevangen worden in Moldavië. Maar veel ouderen die niet vluchtten, hebben het moeilijk. Van hun pensioen kunnen ze niet meer alles kopen, want net als in de rest van Europa is het leven in Oekraïne duurder geworden.

De kogelgaten in de muren, de raketaanslagen in de straat en vooral de omgekomen familieleden doet de achtergebleven Oekraïners steeds weer herinneren aan de inval van de Russen in hun dorp. Ruim anderhalf jaar na de Russische invasie neemt de aandacht voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne af. Jan Slagter gaat daarom met Guido van Engelen, die in Oekraïne werkt en woont, bij ouderen langs die getroffen zijn en hulp nodig hebben. Guido neemt Jan mee naar dorpen buiten Kiev, waar geen hulp komt. De sporen van vernietiging door het Russische leger lijken in de dorpen alweer verdwenen door het woekerende groen. Maar bij de ouderen die hier nog altijd wonen, zijn de diepe sporen nog dagelijks voelbaar. 

Aflevering 4 - Tante Es (108 jaar) en tafeltje-dekje Moldavië - zondag 12 november om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Elselyn Fa Si Oen, beter bekend als Tante Es uit Amsterdam, is met haar 108 jaar de oudste inwoner van de stad. Ze is enorm fan van Ajax, Bach en het orgel. Ze blijft fit door elke ochtend mee te bewegen met Olga Commandeur in Nederland in Beweging. Om Tante Es in het zonnetje te zetten, regelt Jan Slagter een dag vol verrassingen. Die begint met Mr Ajax, Sjaak Swart, die voor de deur staat met zijn handen vol cadeaus. Daarna volgt een boottocht door de gracht en een Bachconcert op het kerkorgel. Olga Commandeur staat klaar op de kade om even de spieren los te maken en tot slot krijgt tante Es nog een bijzondere prijs.

In Moldavië worden ouderen geholpen met maaltijden. Het tafeltje-dekje project van Casa MAX Capresti zorgt ervoor dat vijfenzestig ouderen drie keer per week een warme maaltijd thuis krijgen. De 83-jarige Maria is dankzij het project drie keer per week verzekerd van warm eten, het zijn haar enige warme maaltijden in de week. Maar zonder extra support kan dit project niet voortbestaan. Drie keer per week een maaltijd kost zes euro en dat is een grote kostenpost. Jan Slagter zoekt uit wat er nodig is om het project door te laten gaan.

Aflevering 5 - Zussen ontmoeten  André Rieu en ouderen in Indonesië - zondag 19 november om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Op 5 mei 2008 verliest Marrie Kroes bij een auto-ongeluk haar dochter, schoonzoon, en kleinzoons van twee en zeven jaar. En groot tragedie en sindsdien probeert Marrie de emoties van dit enorme verlies van zich af te zetten. Want zoals ze zelf zegt, ‘als ik dat verdriet toelaat word ik gek'. Haar zus Annie (80) staat Marrie bij waar ze kan. Om haar daarvoor te bedanken, schrijft Marrie aan MAX Maakt Mogelijk dat ze de grote wens van Annie hoopt te vervullen: naar André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Jan Slagter verrast de zussen thuis en heeft niet alleen gebakjes bij zich voor de koffie, maar ook een videoboodschap van André Rieu. André nodigt Marrie en Annie persoonlijk uit om naar Maastricht te komen en na het concert hebben ze backstage een meet & greet met de meastro zelf!

In Indonesië zien we een speciale bijeenkomst voor de armste Indische Nederlanders die verspreid over Indonesie wonen. Het gaat om ouderen met een Nederlandse naam, die vloeiend Nederlands spreken en zich Nederlander voelen. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd en alle Indische Nederlanders naar Nederland vertrokken, mochten of konden zij niet mee. Francine Tammeling uit Arnhem heeft zich over deze ouderen ontfermd en kan dankzij support van MAX Maakt Mogelijk veel ouderen helpen.

Aflevering 6 - Zwemmen met Inge de Bruijn en opknappen huizen Moldavië- zondag 26 november om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
Brannie heeft een wens voor haar man Chris: nog één keer zwemmen. Acht jaar geleden kreeg Chris een zwaar herseninfarct. Hij raakte eenzijdig verlamd en zijn harstspier werkt nog maar voor twintig procent. Al jaren zegt hij graag eens te willen zwemmen. Brannie houdt zelf ook van zwemmen en samen deden ze voor het infarct veel sportieve dingen. Jan Slagter regelt daarom een speciaal zwembad en roept de hulp in van oud-zwemkampioene Inge de Bruijn.

In Moldavië slapen en wonen ouderen in buitengewone omstandigheden. Jan bezoekt Valentina (86jr) die in de badkamer slaapt en Valerii die in een oude dierenstal woont. MAX Maakt Mogelijk wil de huisjes van deze mensen opknappen, zodat zij tijdens de winter veilig en warm blijven.

Aflevering 7 - Verjaardag & Oekraïense vluchtelingen - zondag 3 december om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
De 94-jarige Lena uit Rotterdam is gek op haar zoon John. Hij is verstandelijk beperkt als gevolg van een hersenbloeding na zijn geboorte, en woont in een instelling. Zondag wordt hij 60 jaar en daarom heeft Lena de hulp in geroepen van MAX Maakt Mogelijk om er een extra groot feestje van te maken. John is gek op pianomuziek en daarom regelt Jan Slagter een bijzonder feest met een optreden van Jan Rietman. Ook heeft hij nog een paar bijzondere verrassingen voor John én moeder Lena. 

Sinds het uitbreken van de oorlog zijn er veel Oekraïners naar buurland Moldavië gevlucht. Ze worden thuis door families opgevangen die het zelf financieel krap hebben. MAX Maakt Mogelijk steunt deze families dankzij hulp van donateurs. Jan Slagter zoekt de families thuis op en komt erachter dat de hulp twee kanten op werkt. Zo vangt de 93-jarige maria een aantal vrouwen thuis op, maar sinds kort is ze zelf door ziekte aan bed gekluisterd en krijgt ze alle mogelijke hulp van haar medebewoners.

Aflevering 8 -  Goede buren en oma's in Moldavië - zondag 10 december om 19.50 uur bij MAX op NPO 2
Het zal je gebeuren: vallen in huis en pas twee dagen later op de grond gevonden worden. En alsof dat niet erg genoeg is, word je tijdens de revalidatie bestolen van al je spaargeld. Het overkomt de 87-jarige Tjitte uit Bussum. Buurvrouw Anna schreef daarom MAX Maakt Mogelijk en hoopt op hulp voor Tjitte. Jan Slagter verrast de betrokken buurvrouw en Tjitte en zet een grote verandering in gang!

In Moldavië zorgen oma’s met liefde voor hun kleinkinderen,  maar ze hebben niet de financiële middelen voor de verzorging. De ouders van de kinderen zijn naar het buitenland vertrokken, in de hoop op een beter leven. De zorg komt daarom volledig op oma neer. Maar van een paar tientjes pensioen, kun je ook in Moldavië niet veel doen. Jan Slagter zoekt de oma’s thuis op om uit te zoeken waar ze het meeste mee geholpen zijn.

Aflevering 9 -  Verrassing en voedselhulp  - zondag 17 december om 19.55 uur bij MAX op NPO 2
De prijzen voor levensmiddelen stijgen en dat voelen de ouderen in Kosovo en Albanië. Ze kunnen niet dagelijks een maaltijd eten omdat ze te weinig geld hebben. Maar dankzij de gaarkeukens die MAX Maakt Mogelijk sinds 2016 in Albanië en Kosovo steunt, is er een structurele oplossing. Ingrid Rietveld is als vrijwilliger al jaren verbonden aan de gaarkeukens. Ze komt graag in het dagcentrum waar de armste ouderen genieten van een maaltijd en gezelschap en neemt MAX Maakt Mogelijk mee op huisbezoek bij de ouderen die maaltijden krijgen.

Aflevering 10 -  Hout is goud  - zondag 24 december om 20.15 uur bij MAX op NPO 2
In de laatste aflevering van MAX Maakt Mogelijk brengt Jan Slagter ouderen in Moldavie het warmste kerstcadeau denkbaar; hout en briketten. Traditiegetrouw start in december de actie voor ouderen in Oost-Europa om hun huizen winterdicht te maken en hout en brikketten uit te delen en kachels te repareren. Jan Slagter: ''Om de kou buitenshuis te houden, plakken ouderen hier in Moldavie hun ramen dicht met plastic en tape. Kachels doen het niet en hout is onbetaalbaar.'' 
MAX Maakt Mogelijk denkt ook tijdens de kerstdagen aan de armste ouderen.

MAX Maakt Mogelijk
Vanaf zondag 22 oktober 
Om 19.50 uur bij MAX op NPO 2
Presentatie: Jan Slagter
MAXMaaktMogelijk.nl

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag

Facebook | Instagram | YouTube | LinkedIn