Hilversum,
03
november
2022
|
09:58
Europe/Amsterdam

Afleveringen Louis

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven. Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal. 

Deel 1 - donderdag 10 november om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
In het eerste deel kijkt een gepensioneerde Louis van Gaal terug op hoogte- en dieptepunten uit zijn leven, zowel op voetbalgebied als op het persoonlijke vlak. Met zijn broer Gérard bespreekt hij zijn jeugd en de impact van zijn veel te vroeg overleden vader. Van Gaal haalt met Edgar Davids en Luís Figo herinneringen op aan de successen van Ajax en Barcelona, waarbij ook de botsingen met vedettes en de media de revue passeren. Verder spreekt Van Gaal met zijn dochters Brenda en Renate over de impact van het overlijden van hun moeder Fernanda. Met Frank en Ronald de Boer probeert hij uit te vinden waarom de kwalificatie met Oranje voor het WK Voetbal in 2002 mislukte. En we zien hem samen met zijn Truus van het leven genieten in Portugal. Zo ontstaat langzaam een beeld van de mens achter het veelbesproken imago.

Deel 2 - donderdag 17 november om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Het tweede deel van de documentaire laat de wederopstanding zien van de trainer Louis van Gaal. Terwijl hij terugblikt op zijn succes bij AZ, de confrontatie aangaat met Uli Hoeness - de erevoorzitter van FC Bayern - en met Arjen Robben het succes van Oranje tijdens het WK Voetbal in 2014 bespreekt, wordt er een beroep op hem gedaan om nog een keer als bondscoach het Nederlands elftal naar het WK Voetbal in Qatar te loodsen. De film toont hoe de nieuwe bondscoach, terwijl niemand weet dat hij wordt behandeld voor kanker, dit klusje gaat klaren.