Hilversum,
25
augustus
2023
|
10:25
Europe/Amsterdam

Afleveringen Langs de IJssel

In Langs de IJssel volgt Huub Stapel de IJssel, de meest eigenzinnige rivier van ons land. Ze stroomt niet zoals andere rivieren van Oost naar West, maar richting het Noorden. Huub onderzoekt welke rol deze rivier speelt in het landschap, de geschiedenis en de levens van de mensen die aan haar oevers wonen. Langs de IJssel is te zien vanaf zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2. 

Aflevering 1 – De Doorzetter – zaterdag 2 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Huub start zijn reis langs de IJssel in Westervoort. Ook boeren hebben te maken met de grillen van de IJssel. De familie Reijers bijvoorbeeld, zij runnen al sinds 1875 een boerderij op de IJsselkop. De reis voert verder langs prachtige landhuizen en kastelen. Kasteel Middachten is de grootste parel. Hier heeft Huub een bijzondere ontmoeting met graaf en gravin zu Ortenburg. Huub eindigt met Doesburgs trots: een heerlijke mosterdsoep.

Aflevering 2 – De Schatzoeker – zaterdag 9 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Op zijn reis langs de IJssel is Huub aangekomen in Hoog-Keppel. Tot 1983 werkten tientallen inwoners van Laag- en Hoog-Keppel in de ijzergieterij: het meest smerige werk wat je kon doen. In Dieren brengt Huub een bezoek aan de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Dit is het domein van de Gelderse adel, maar ook van de Oranjes. Het oude gemaal in Bronkhorst heeft een bijzondere nieuwe bestemming gekregen. De grootvader van Joost Wolters was werkzaam als beheerder van het pompgemaal, inmiddels is het een galerie. In Zutphen is er aandacht voor de Walburgiskerk, met daarin de oudste bibliotheek van Nederland: De Librije. 

Aflevering 3 – De Dromer – zaterdag 16 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Huub brengt een bezoek aan barones Van Lynden, die jaren geleden een landgoed met 13e eeuwse ruïne – De Nijenbeek - erfde van een ver familielid. Aan de IJssel ligt een van de oudste steden van Nederland: Deventer. Bert van Marwijk groeide er op en hij vertelt over zijn verbondenheid met de Deventerse voetbalclub Go Ahead Eagles. De IJssel stroomt door het leven én de boeken van Jan Terlouw. Hij draagt een gedicht voor over de rivier.

Aflevering 4 – De Onverwoestbare – zaterdag 23 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
Met het Kozakkenveer steekt Huub de IJssel over. Boswachter Jeroen den Hartog laat Huub het beschermd natuurgebied de Duursche Waarden zien. En Huub bezoekt de broers Sluiter, wiens boerderij plaats moest maken voor het water van de IJssel. In de Zwolse uiterwaarden brengt de band Tangerine een muzikale ode aan de rivier. Het dorp Zalk werd bekend door een markante vrouw: Klazien uut Zalk. Ze krijgt haar eigen museum.

Aflevering 5 – De Onvergetelijke – zaterdag 30 september om 20.40 uur bij MAX op NPO 2
In deze laatste aflevering brengt Huub een bezoek aan een bijzonder museum dat gewijd is aan de eerste weerman op de Nederlandse televisie: Jan Pelleboer. Verder bezoekt hij de ambachtelijke sigarenfabriek in Kampen. En er is aandacht voor de hoogwaterbrigade, een groep vrijwilligers die ten strijde trekt bij hoog water. Huub sluit zijn reis in stijl af op een Koggeschip op het IJsselmeer.