Hilversum,
20
februari
2023
|
09:47
Europe/Amsterdam

Afleveringen Het Hoge Noorden

Wat is de aantrekkingskracht van een geïsoleerde plek met een extreem poolklimaat in het noorden van Noorwegen? Hoe is het om zelfvoorzienend te leven in de Zweedse wildernis? Wat beweegt iemand ertoe om op latere leeftijd een noorderlichtcentrum op te richten, ver boven de poolcirkel? In een nieuwe documentaireserie trekt Dionne Stax een jaar lang door Scandinavië om Nederlanders te bezoeken die kozen voor een nieuw bestaan. Ze ervaart hoe het is om op deze, vaak afgelegen, plekken te wonen door mee te draaien in hun dagelijks leven.

Aflevering 1 - maandag 27 maart om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Dionne maakt kennis met botenbouwers Cornelis en Patricia. Vijftien winters geleden namen zij op één van de meest afgelegen plekken van Noord-Noorwegen een oude scheepswerf over. In hetzelfde land bezoekt Dionne schapenboeren Rob en Astrid, zij kunnen haar hulp goed gebruiken bij het verzorgen van honderden lammetjes. Martijn, Anne en hun zoontje Espen toverden in de bossen van Zweden een verwaarloosd landgoed om tot hun droomplek. Dionne gaat bij ze langs. Tot slot maken we kennis met de familie Ellerbrak, zij staan nog aan het begin van hun Zweedse avontuur.

Aflevering 2 - maandag 3 april om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Rob en Threes emigreerden op latere leeftijd naar Noorwegen. Daar staat hun leven in het teken van hun grote passie: het noorderlicht. Ook een bezoekje aan de familie Ellerbrak staat op het programma. Zij zeiden Nederland definitief vaarwel en zijn nu op zoek naar een plek voor hun B&B. Martijn en Anne hebben hun droomplek in Zweden al gevonden, maar moeten hard klussen om van een vervallen boerderij hun thuis te maken. Bij Rob en Astrid is Dionne getuige van een heel bijzonder moment: de geboorte van twee lammetjes.

Aflevering 3 - maandag 10 april om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Welke impact heeft een emigratie op een kind? Dat ontdekt Dionne in deze aflevering. Ze ontmoet een nieuw gezin; vader Wiebe en moeder Ashna vertrekken met hun twee jonge kinderen vanuit Almere naar een piepklein dorp in Noorwegen. Sil, de zoon van schapenboeren Rob en Astrid, weet hoe het is om als kind zo'n verandering mee te maken. Hij vertelt hoe het als Nederlandse jongen is om op te groeien in een onbekend land. Ook Jesper Ellerbrak komt aan het woord. Hij verhuisde twee maanden geleden met zijn ouders naar Zweden, maar dan slaat de twijfel toe…

Aflevering 4 - maandag 17 april om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Deze aflevering staat in het teken van de kortstondige Scandinavische zomer. Voor Martijn en Anne begint de zomer verdrietig, nu zij afscheid moeten nemen van een dierbaar familielid. De families Gouwens en Ellerbrak zitten midden in de verbouwingen van hun nieuwe stulpjes. Letterlijk een klus die niemand in de koude kleren gaat zitten. Jesper Ellerbrak heeft zijn Zweedse avontuur aan de wilgen gehangen en Dionne zoekt hem op in Nederland. Aan het einde van de zomer reist Dionne af naar het Noordelijkste puntje van Noorwegen, naar Cornelis en Patricia.

Aflevering 5 - maandag 24 april om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Dionne gaat langs bij Noorderlicht-echtpaar Rob en Threes. Op latere leeftijd toverden zij een dorpshuis om tot onderzoekscentrum. Nog iets noordelijker, bij Cornelis en Patricia, ervaart Dionne de voor- en nadelen van het wonen op een afgelegen schiereiland. Verder gaat de licht-sceptische Dionne mee tijdens een typisch Noorse activiteit: jagen. En we zien Martijn en Anne, die na een verdrietige periode heuglijk nieuws te melden hebben.

Aflevering 6 - maandag 1 mei om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De eerste tekenen van de winter dienen zich aan. Dionne gaat mee naar school met Wiebe junior en Shanti. Zij zitten sinds kort op hun nieuwe school, maar leren in rap tempo de Noorse taal. Met Cornelis en Patricia slaat Dionne in Noord-Noorwegen haar eerste vis aan de haak. Bij Martijn en Anne in Zweden is Dionne getuige van een veranderend landschap; de eerste sneeuwvlokken dienen zich aan. Bij Rob en Astrid moeten de schapen uit de bergen worden opgehaald. En dat blijkt een belevenis die Dionne zich nog lang zal herinneren...

Aflevering 7 - maandag 8 mei om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Dionne sluit haar reis door Scandinavië af en ontmoet de stellen nog een laatste keer. Waar Dionne en Anne in het voorjaar nog een dappere duik in het ijzige meer namen, kunnen ze nu vanuit de nieuwe hottub van de eerste sneeuw genieten. Een stuk noordelijker gaat Dionne met Vincent mee de vrachtwagen op. Met de familie Gouwens staat Dionne voor de allereerste keer op de latten en bij Rob en Threes hoopt ze een glimp van het Noorderlicht op te vangen. Maar vrouwe Aurora laat zich niet dwingen...

Het Hoge Noorden
Vanaf maandag 27 maart
Om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

Het Hoge Noorden, naar idee van VRT en Eén, wordt geproduceerd door Stepping Stone in opdracht van Omroep MAX.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ | Twitter.com/OmroepMAX | #HetHogeNoorden