Hilversum,
04
oktober
2023
|
10:58
Europe/Amsterdam

Afleveringen Helden van de Nederpop

- In de nieuwe podcastserie Helden van de Nederpop gaat MAX-radiopresentator Daniel Dekker samen met Nederlandse muzikanten van vroeger en nu op zoek naar de ziel van de Nederlandse muziekcultuur. Van Willeke Alberti en Imca Marina, tot Frans Duijts en Peter Koelewijn: een groot deel van Neerland’s muzikale trots komt aan bod. In zes afleveringen neemt Daniel Dekker de luisteraar mee in de nostalgische wereld van de Nederlandse muziekgeschiedenis en worden verrassende muziekverhalen verteld. Tegelijkertijd wordt er een tijdsbeeld van Nederland geschetst: in welke periode leefden deze artiesten? En hoe zag de wereld er toen uit? Helden van der Nederpop is te beluisteren in alle podcastapps en via de app en site van NPO Radio 5.

Aflevering 1: de muzikale zoektocht start bij de uitvaart van André Hazes
De eerste reeks over het levenslied start bij de publieke uitvaart van André Hazes in de Amsterdam Arena in 2004. De dood van Hazes betekende het einde van het tijdperk van het Nederlandse levenslied. Het werd een avond van complete verbroedering binnen de Nederlandse muziekcultuur. Diverse Nederlandse artiesten uit veel verschillende genres traden op: 'iedereen' was er. Met het overlijden van André Hazes verloor Nederland hét gezicht van het levenslied op dat moment. Daniel Dekker spreekt in de eerste aflevering van Helden van de Nederpop met Paul de Leeuw, Ronnie Tober, Willeke Alberti en Wim Bohnen, ceremoniemeester van de grootse uitvaart van Hazes. 

Aflevering 2: terug naar de studio’s van Telstar Music van Johhny Hoes
In de tweede aflevering gaan we terug naar de jaren 60 en 70. Daniel Dekker gaat in gesprek met onder anderen Imca Marina en Jacques Herb. Wat was de rol van het levenslied in die tijd? Ook reist Daniel af naar Weert, naar de studio's van Telstar Music van Johnny Hoes. In deze legendarische omgeving spreekt hij met Johnny's zoon Adri-Jan. Ze praten over de vele hits die zijn vader schreef, over alles successen, maar ook over verlies en afscheid. 

Aflevering 3: de Kermisklanten, Ria Valk en Peter Koelewijn in de jaren 80
De derde aflevering van Helden van de Nederpop gaat terug naar de jaren 80. Daniel Dekker gaat in gesprek met onder anderen Ria Valk en Peter Koelewijn. Hoe kwam zijn grootste hit Kom van dat dak af eigenlijk tot stand? En hoe werd Ria de Cowgirl van de lage landen.

Ook gaan we op bezoek bij Coby van Voskuylen. Samen met haar man Henny vormde ze het duo ‘de Kermisklanten’. Met hun aanstekelijke accordeon muziek behaalden ze nationaal en internationaal succes, en waren ze veel gevraagd op de Nederlandse podia.

Aflevering 4 : het eind van de Koude Oorlog en de start van Kleine Jongen in de 90’s
In de vierde aflevering van de podcast ‘Helden van de Nederpop’ gaan we terug naar de jaren 90. Kleurrijke en bijzondere jaren, met het einde van de koude oorlog, maar ook de Bijlmerramp in Amsterdam en het openbaar maken van internet voor iedereen. 

Daniel Dekker gaat in gesprek met Emile Hartkamp, liedjesschrijver en componist van onder anderen Frans Bauer en Marianne Weber. Met Marianne kijken we terug op haar succesvolle carrière en we reizen nog een keer af naar Weert, naar Fred Limpens. Dé man achter de successen van de Telstar Music, van Johnny Hoes.

Aflevering 5: met de wind in de zeilen naar de zeroes
In de vijfde aflevering van de podcast ‘Helden van de Nederpop’ gaan we terug naar de zeroes. Begin jaren 2000 verandert de wereld voorgoed, met de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York. Op muzikaal vlak wordt er veel gejumpt op dance muziek, veroveren DJ’s internationaal de harten van vele muziekliefhebbers en staat ook het levenslied niet stil.

Frans Duijts blikt, in gesprek met Daniel Dekker, terug op zijn tijd als André Hazes imitator, maar ook op zijn grootste hit, geschreven door Pierre Kartner. Trijntje Oosterhuis vertelt over de muzikale samenwerking met haar broer Tjeerd en Tony Berk kijkt als platenbaas van een heel andere kant naar de muziekwereld. We gaan ook op bezoek in Volendam, bij Jan Keizer, Carola Smit en Jan Tuijp, voormalig BZN. Hoe kijken zij terug op deze bijzondere jaren, en wat maakt nou eigenlijk een goed liedje?

Aflevering 6: we zullen doorgaan… met het levenslied
In de zesde en laatste aflevering van de podcast ‘Helden van de Nederpop’ kijken we vooruit. Is er toekomst voor het levenslied? En hoe ziet die toekomst er dan uit? De serie startte met de vraag: wat is de ziel van het levenslied? In deze laatste aflevering probeert Daniel Dekker hier een antwoord op te vinden. Alle sprekers uit de eerdere afleveringen komen voorbij en delen hun blik op het hart, ziel en toekomst van het levenslied. Want één ding is duidelijk: het levenslied is en blijft een bijzonder en uniek genre.