Hilversum,
08
augustus
2022
|
10:00
Europe/Amsterdam

Afleveringen Gezichten van dementie

In de vierdelige serie Gezichten van dementie portretteren journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem mensen met dementie én hun geliefden. Het project bestaat uit geschilderde portretten (2,40 meter hoge aquarellen) van mensen met dementie (gemaakt door Herman) en gefilmde portretten van hun dierbaren (gemaakt door Gijs). Deze verhalen vormen samen een serie. De korte documentaires worden dagelijks uitgezonden in de week rondom Wereld Alzheimer Dag: 19 september tot en met 22 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2. 

De makers verbinden hun eigen ervaring aan Gezichten van dementie. Het project begon als een eerbetoon aan de moeder van Herman, zij leed aan dementie, en leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs die ook werd getroffen door de ziekte. Aan de serie, die al eerder is uitgezonden door Omroep MAX, zijn enkele nieuwe portretten toegevoegd, onder meer van migranten en jonge mensen met dementie.

Aflevering 1 – Raymond Janssen - maandag 19 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
In de zomer kan Raymond Janssen (47) opeens de tent van zijn kinderen niet meer opzetten. Binnen enkele maanden raakt hij zijn spraak kwijt. De aftakeling gaat razendsnel. Als hij de diagnose dementie krijgt, reageert hij al niet meer. De situatie thuis wordt onhoudbaar. Hij verhuist naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Tijdens bezoek ervaren zijn vrouw Carola (40) en de kinderen Gisèle (9), Floràn (8) en Vayén (3) nauwelijks nog contact. Carola: “Ik mis hem enorm, maar krijg niets meer terug. Hij is eigenlijk al weg. Ik voel me eenzaam.”

Aflevering 2 – Maike Irene Esajas - dinsdag 20 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
Na de militaire coup van 1980 vertrekt Maike Irene Esajas uit Suriname. Gescheiden van haar man werkt ze hard om haar jonge kinderen in Nederland een toekomst te geven. Dat deze zelfbewuste 78-jarige vrouw wordt getroffen door Alzheimer had dochter Eartha nooit verwacht. “Mama heeft zich altijd weggecijferd, dit verdient ze niet.” Haar moeder praat niet over de ziekte. Het woord dementie is taboe. Maar als de kinderen bij de ontruiming van het huis haar dagboeken vinden, lezen ze over de hallucinaties die ze beschrijft en haar angst om gek te worden.

Aflevering 3 – Robert Capelle - woensdag 21 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
Als jurist begint Robert Capelle fouten te maken en dingen te vergeten. Na de diagnose Alzheimer stopt hij acuut. Hij is dan 54 jaar. Hij laat zich filmen en portretteren om aan te tonen dat de ziekte niet alleen oude mensen treft. Een kasplantje wil hij niet worden. Niet incontinent of bedlegerig, geen ondraaglijk lijden. Toch gebeurt dat wel. Het verpleeghuis gaat niet mee in zijn eerder uitgesproken euthanasiewens. Echtgenote Marjolijn: “Het is beter als hij inslaapt, voor hem en voor ons. Eeuwig rust.” Twee dagen na de laatste filmopnames overlijdt Robert.

Aflevering 4 – Mehmet Demir - donderdag 22 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2
Mehmet Demir is een man van Turkse afkomst. In de film komt zijn dochter Fatos aan het woord. Ze wil het taboe doorbreken dat onder migranten leeft. “Er is schaamte om vader of moeder naar een verzorgingshuis te brengen. Wij hebben dat wel gedaan. Dat is ons niet in dank afgenomen,” zegt ze. Toch is dementie ook in de migrantengemeenschap in Nederland (4.5 miljoen mensen) een snel toenemende ziekte. Fatos: “Van migrantenvrouwen krijg ik veel positieve reacties op mijn blogs of een roep om hulp.”