Hilversum,
27
december
2023
|
12:58
Europe/Amsterdam

Afleveringen De wereld rond met boeken

Boekenliefhebber en acteur Richard E. Grant (Starwars, The Iron Lady) reist naar Italie, Frankrijk en Spanje. Hij volgt daar de voetsporen van beroemde schrijvers, die voor hun boeken geïnspireerd werden door de cultuur en geschiedenis van deze Zuid-Europese landen.

Aflevering 1 - zondag 7 januari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
In deze aflevering bezoekt Richard het Napels van Charles Dickens en Norman Lewis. Elena Ferrante schreef de bestseller De Geniale Vriendin en trekt bezoekers naar de stad vanwege de mysterieuze identiteit van de schrijver.

Aflevering 2 - zondag 14 januari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
Richard reist naar Pompeï, waar hij vertelt over de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Vervolgens reist hij naar Positano aan de Amalfikust. Hij bezoekt ook de stad Matera, het decor van de memoires van auteur Carlo Levi.

Aflevering 3 - zondag 21 januari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
Richard vervolgt zijn avontuur in Frankrijk en reist naar het Zuiden, waar hij dezelfde reis maakt als Robert Louis Stevenson in zijn beroemde reisverhaal Travels with a Donkey in the Cévennes. Hierna bezoekt Richard de gevangenis die de inspiratie was voor De Graaf van Monte-Cristo van Alexandre Dumas en hij verkent de glamoureuze locaties waar F. Scott Fitzgerald Teder is de Nacht schreef.

Aflevering 4 - zondag 4 februari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
Richard zet zijn reis voort in Zuid-Frankrijk. In deze aflevering bezoekt hij de olijvenboerderij van acteur en schrijver Carol Drinkwater, proeft hij de lokale keuken en bezoekt hij parfumhoofdstad Grasse. De stad fungeert als decor voor Patrick Susskinds bestsellerroman Het Parfum.

Aflevering 5 - zondag 11 februari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
Richard reist door naar de Spaanse streek Andalusië. Ook hier ontdekt hij de steden en landschappen die de inspiratie waren voor veel klassieke boeken. Richard bezoekt het Granada van Federico García Lorca, het spectaculaire stadje Ronda, geliefd bij Ernest Hemmingway. Hij reist vervolgens naar het afgelegen en bergachtige Las Alpujarras gebied, waar voormalig Genesis drummer Chris Stewart nu zijn bestsellers schrijft.

Aflevering 6 - zondag 18 februari om 17.40 uur bij MAX op NPO 2
Richard vervolgt zijn reis door Andalusië in Zuid-Spanje en verkent Las Alpujarras. De rijke culinaire traditie in deze bergachtige streek heeft geleid tot geweldige culinaire verhalen. Hij bezoekt de plaats Almuñécar, waarover Laurie Lee schreef in As I Walked Out One Midsummer Morning en hij eindigt zijn reis aan de Costa del Sol, de kuststreek waar schrijver JG Ballard Cocaïne-nachten liet afspelen.