Hilversum,
06
juni
2023
|
09:55
Europe/Amsterdam

Afleveringen De Seizoenen

Aflevering 1 – Lente - zondag 25 juni om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.
Lente, je voelt het seizoen al voordat je het ziet. Het is langer licht en dat activeert ons, nog zonder dat het warm is. Hormonen worden aangejaagd. Vergeten is de winter en alles wat er eerder gebeurde. Een periode van naïeve hoop breekt aan. Voor Midas is de lente een kinderlijk seizoen. Ook al heb je bijna tachtig lentes meegemaakt, je kan er nog van alles van verwachten. Het is gek, maar de verwachting blijft. Er is nog niks gebeurd, niks fout gegaan en alles is nog mogelijk.

Aflevering 2 - Zomer - zondag 2 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.
In de zomer worden de beloften van de lente ingelost. Gespannen kijk je elke ochtend naar buiten. Wordt het al wat? Tijd voor rupsenlarven om te eten en groeien, tijd voor mensenlarven om elkaar te ontdekken. En terwijl de eerste files naar het zuiden en strand ontstaan, is de boer aan het werk. Eén boer voedt duizenden mensen. En die mensen? Zij hebben vrije tijd, om te genieten. Maar verwachtingen worden lang niet altijd op de verwachte wijze ingelost. Wat vervulling had moeten wezen, draait maar al te vaak op teleurstelling uit. 

Aflevering 3 - Herfst - zondag 9 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.
De herfst is een seizoen dat je moet leren waarderen. “Genieten van lente en zomer vol zon en licht kan iedereen, maar gretig de kille najaarslucht opsnuiven, de handen diep in de zakken, vereist levenskunst. De herfst is een seizoen voor gevorderden” zegt Midas, zelf een gevorderde herfstgenieter. De herfst is het seizoen van afscheid nemen. De jassen moeten uit de kast, want het weer wordt kil en guur. Maar de herfst is ook het seizoen van de melancholie, van de uitgestelde beloning. Het is een tijdperk voor dichters, voor beschouwen op een bankje en voor een bos- of strandwandeling in een warme jas.

Aflevering 4 - Winter - zondag 16 juli om 20.20 uur bij MAX op NPO 2.
De winter is in aantocht. Ineens moeten de handschoenen aan en moet er gekrabd worden. We kunnen niet wachten op de echt koude dagen met sneeuw en warme chocomel, maar dat kan soms wel even duren… Bomen verhuizen van buiten naar binnen, lampen van binnen naar buiten. Van alle seizoenen is de winter misschien wel het meest verwarrend. En dan onze feestdagen en rituelen. Romantisch in ons geheugen, druk in de realiteit. Totdat het plotseling over is en de winter eindelijk rust wordt…