Hilversum,
28
september
2022
|
09:33
Europe/Amsterdam

Afleveringen De Grote Kleine Treinencompetitie

Aflevering 1 – Beroemde treinreizen - zaterdag 8 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Team Blauw, Oranje en Beige bijten het spits af en hebben ieder een beroemde treinreis gekozen om te laten zien op een baan van 3 bij 1,5 meter.

Team Oranje kiest voor de Rocky Mountaineer in Canada, het blauwe team voor de Zwitserse Glacier Express en team Beige gaat voor de Rheingold Express. Drie dagen om een modelbaan te maken blijkt niet eenvoudig voor de teams. De ambities zijn groot en niet ieder team is in staat deze te verwezenlijken. Uiteindelijk vertrekt één team naar huis.

Aflevering 2 - Beroemde sprookjes – zaterdag 15 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Beroemde sprookjes staan deze aflevering op het programma met als verplichte elementen: drie treinen tegelijkertijd op de baan en visualiseer drie herkenbare momenten uit het sprookje waar een trein langs of doorheen rijdt.

Team Paars gaat voor Roodkapje, team Groen wil graag Shrek op de treinbaan laten terugkomen en team Geel heeft gekozen voor een mix van meerdere sprookjes. Voor deze drie teams is het de eerste keer dat ze een modelbaan in drie dagen moeten bouwen en de verschillen tussen de teams en hun werkwijze zijn groot: één team gaat naar huis.

Aflevering 3 - Nederland oh Nederland – zaterdag 22 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
De eerste schifting is een feit: de competitie gaat verder met vier teams. In deze aflevering staat Nederland centraal.

De verplichte elementen in deze aflevering zijn een waterpartij met link naar de trein en twee nationale herkenbare dingen op de baan waarvan een station. Deze aflevering blijken de teams heel dicht bij elkaar te liggen maar er moet ook een team naar huis. De jury staat voor een moeilijke beslissing.

Aflevering 4 -  Werk aan de winkel – zaterdag 29 oktober om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Het thema is deze keer ‘Werk aan de Winkel’: laat de totstandkoming van een product zien op een modelbaan waarin de trein een belangrijke rol speelt.

Winnen is deze aflevering heel belangrijk want het team dat wint krijgt de volgende aflevering hulp van een professionele modelbaan bouwer. Dat kan een groot verschil maken. Bij de eindbeoordeling geeft de jury een dwingend advies mee aan de teams voor de halve finale. Gaan ze zich eraan houden?

Aflevering 5 - Op vakantie in Europa – zaterdag 5 november om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
In de halve finale gaan de teams ‘op vakantie in Europa’ door minimaal twee landen. De opdracht luidt: verwerk twee langere tunnels die de trein ‘even laten verdwijnen’, en laat de treinen op een spannende manier weer tevoorschijn komen. Bij vakantie hoort de liefde: de teams worden uitgedaagd de liefde op de baan terug te laten zien op twee momenten. Gastjurylid Özcan Akyol kijkt en beoordeelt mee welke 2 teams de finaleplek bemachtigen.

Aflevering 6 - De vier jaargetijden – zaterdag 12 november om 20.30 uur bij MAX op NPO 1
Het wensenpakket van de jury voor de finale is flink en de lat ligt hoog voor de twee teams. Het thema is ‘De vier Jaargetijden’. De jury wil graag twintig zelfgemaakte bomen en in ieder seizoen iets feestelijks op de baan. Daarnaast willen ze ieder teamlid met een persoonlijk verhaal terug zien op de modelbaan.

Gastjurylid Wibi Soerjadi, zelf een verzamelaar van miniaturen, kijkt en beoordeelt mee. Wie wordt de winnaar van De Grote Kleine Treinencompetitie 2022?