Hilversum,
04
juni
2023
|
15:28
Europe/Amsterdam

Afleveringen De doe-het-zelf Dictatuur

Aflevering 1: Tribunalen - zondag 6 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2 (al te bingen op NPO Start)
De eerste aflevering begint in de coulissen van de talkshow Op1 die Fidan die avond presenteert. Belangrijkste onderwerp is de rel rondom het RTL-programma Voice of Holland dat die middag naar buiten is gekomen via het BNNVARA-programma Boos! Doet Fidan nu niet precies waar ze zo’n hekel aan heeft: trial by media? Fidan en Kees spreken deze aflevering met mensen die gecanceld werden, waaronder ook PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Hij werd beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en vervolgens zonder weerwoord door de PvdA gedwongen terug te treden uit de politiek. Fidan wil zelf ook weten of zij gecanceld werd nadat het BNNVARA-programma De Vooravond van de buis werd gehaald. Ze gaat op zoek naar een antwoord.
Aan het woord komen, naast Fidan Ekiz en Kees Schaap, Gijs van Dijk, Ian Buruma, Peter Vasterman, Renze Klamer en Lonneke van der Zee.

Aflevering 2: Radicalisering -  zondag 13 augustus om 19.15 uur bij MAX op NPO 2 (al te bingen op NPO Start)
Verstoten worden is voor mensen onverdraaglijk. Dat geldt voor apen, pubers en ook voor volwassenen. Sommigen verbitteren, anderen verpieteren of radicaliseren. Zo gaat het met veel klokkenluiders, met de meeste schoolshooters, met sommige jihadisten, maar net zo goed met opiniemakers en journalisten. Hoe werkt dit proces? Zijn we daar niet allemaal gevoelig voor nu agressie en uitsluiting toenemen via social media? 
Aan het woord komen Steven Pont, Justine Pardoen, Arnold Karskens, Wierd Duk, Marjon van San, Ad Bos en kleindochters, Patrick van Veen en Najla Edriouch.

Aflevering 3: Framing - zondag 20 augustus om 19.15 uur bij MAX op NPO 2 (al te bingen op NPO Start) 
De polarisatie gaat gepaard met het veroordelen van anderen als onbetrouwbaar of fout. Dat is tegenwoordig schering en inslag. Zo ontstaan parallelle werelden waar geen onderling begrip of contact meer mogelijk is. Als je je laat zien in de ene wereld, ben je niet meer welkom in de andere. Fidan en Kees duiken in de wereld van afgehaakten, complotdenkers en alternatieve media en raken zelf in verwarring als ze merken dat kritische journalistiek ook wordt opgevat als framing. Fidan trekt hieruit een belangrijke conclusie. 
Met in deze aflevering: Maurice de Hond, Peter Vasterman, Ian Buruma, Flavio Pasquino en Arnold Karskens.

Aflevering 4: Angst - zondag 27 augustus om 19.20 uur bij MAX op NPO 2 (al te bingen op NPO Start) 
Agressie op sociale media maakt mensen bang. Talkshows durven haast geen afwijkende meningen meer te laten horen. Politieke partijen worden steeds gevoeliger voor de waan van de dag. Maar ook wokeness veroorzaakt angst om niet te deugen en uitgesloten te worden, vooral onder linkse mensen. Verdraagt wokeness zich met het linkse gedachtengoed? Zit het oplossingen voor de problemen van de toekomst in de weg? Vooral Kees worstelt met de huidige woke koers van BNNVARA en dat leidt tot een onverwachte ontknoping. 
Met in deze aflevering: Jan-Willem Duyvendak, Coen de Jong, Thijs van den Brink, Renze Klamer, Micha Blok, Gijs van Dijk, Lillian Marijnissen, Susan Neiman en Suzanne Kunzeler.