Hilversum,
24
april
2023
|
12:55
Europe/Amsterdam

Afleveringen 6-10 Bed & Breakfast

In elke aflevering logeren drie stellen een nachtje in elkaars bed & breakfast. De b&b-eigenaren proberen hun gasten zo goed mogelijk in de watten te leggen, terwijl de gasten hun verblijf aan een grondig onderzoek onderwerpen. Na een leuk uitje en een nacht in andermans bed & breakfast, bepalen de gasten zelf wat zij hun bezoek waard vinden.

Aflevering 6 – maandag 22 mei om 21.25 uur bij MAX op NPO 1
In de Achterhoek op een steenworp afstand van de Duitse grens, logeren de koppels als eerste bij de voormalig horecatijgers Monique en Martin. De kamers bevinden zich in een b&b waar zich ooit een geldwisselwinkeltje bevond. In het dorp gaan we mee naar het Nationaal Onderduikmuseum. In de kleurrijke b&b van Karin en Mauro logeren de gasten in een theater en een huisje. Voor de activiteit blijft het gezelschap bij de bed & breakfast waar zij toneel gaan spelen onder begeleiding van Karin zelf. Bij de heren Harold en Kees logeert het b&b-kwartet vervolgens in kamers die de inrichting hebben gekregen van twee plekken op de wereld waar Harold en Kees mooie herinneringen aan hebben. Om de maatschappelijke betrokkenheid van hun dorp te tonen aan hun gasten, nemen de deelnemers het dorpsparkje onder handen door vuil te prikken. Als beloning voor hun hulp, worden ze getrakteerd op een muzikaal optreden van een lokaal bekend zangduo.

Aflevering 7 – maandag 29 mei om 21.20 uur bij MAX op NPO 1
We starten de aflevering met een bezoek aan een historisch vissersstadje in Zuidwest-Friesland. Hier hebben de Limburgse Leon en zijn Veluwse vriendin Kirsten samen een bed & breakfast met wereldse themakamers. Ze gaan met hun gasten mee op de kotter van een vissersvader en -zoon. Bij terugkomst van het ruime sop, wacht het Viswijvenkoor het gezelschap op met gezang en een bittertje. Als tweede belanden we in een Overijsselse stad bij Patrick en Rick. Zij hebben een pand in Jugendstil, waar de gasten logeren in een kamer met hemelbed en een kamer met het sanitair op de gang. Met e-bikes rijden ze met z’n allen naar een Indonesisch dierenpark even verderop. Hier krijgt het gezelschap Balinese dansles, wat voor de nodige hilariteit zorgt. Op de laatste locatie in een Utrechts dorpje, logeren de stellen bij Angelique en Erik in een compleet appartement en een hooiwagen omringd door veel groen. In het centrum van Amersfoort stappen de deelnemers even in een andere wereld op een historische locatie. 

Aflevering 8 – maandag 5 juni om 21.25 uur bij MAX op NPO 1
In deze aflevering zijn de deelnemers op bezoek bij Janneke en Richard die een bed & breakfast runnen in hun statige pand in Amsterdamse School-stijl in Drenthe. We gaan terug naar de historie van de veenarbeiders, maar brengen ook een bezoekje aan een lokale boerderij met alpaca’s waar een varken een welkomsttrucje kan. In Groningen logeren de mensen in een b&b boven de kapsalon van Monique en haar stagiaire Naomi. Vanuit de gezamenlijke huiskamer kijk je uit op een middeleeuws kerkje. Hier leidt een ware Groninger gids het zestal met bevlogenheid rond, maar daarvóór gaan ze nog voor de gezelligheid, ambachtelijk een kaars draaien. Bij het voormalige boerenstel Thea en Gerrit in Twente, logeren de koppels in een kamer in de verbouwde kippenschuur. Het tweetal neemt de gasten mee voor een onvervalst Twents potje klootschieten. Een oud clubgenoot van Gerrit begeleidt het spel bij de plaatselijke klootschietvereniging.

Aflevering 9 – maandag 12 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Maud en Joyce hebben een bed & breakfast in de boerderij die van hun grootouders was. Maud begon de b&b met hulp van haar zus Joyce en nu runnen zij die nog steeds samen. De kamers zijn zowel modern als hip en vintage ingericht. Het uitje voert het gezelschap naar bevriende kaasmakers in de buurt. Bij Jeanet en Jaap logeert het gezelschap op de bovenverdieping van een gerenoveerde boerderij in de provincie Groningen. Er wordt een Juffertoren beklommen nabij de geboorteplaats van Jaap en daarna neemt een klassieke koets de deelnemers mee naar een bijzonder museum op een historisch landgoed. Als laatste gaan de eerste koppels logeren bij Albert en Johan in hun eigenhandig verbouwde boerderij midden op het Groningse platteland. Hier slapen ze in nostalgisch ingerichte kamers. De mannen nemen hun gasten graag mee voor een wandeling door de stilte van de omgeving.

Aflevering 10 – maandag 19 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
In deze zomerse laatste aflevering beginnen we bij Mirjam en Richard aan de Veluwezoom. Zij hebben een b&b in een verbouwde stal, met als extraatje een zwembad. Met een kickbike nemen ze de gasten mee naar een historische plek in de bossen, waar Het Verscholen Dorp ligt: een onderduikkamp uit WOII. Bij het tweede koppel Jacqueline en Harry, kun je ook een plons nemen in hun zwembad, maar naast die vrolijke activiteit, kun je ook meegenomen worden in de passie van Harry: zijn bijenkasten. De gasten logeren er in een omgebouwde paardenstal. Op de derde locatie bij Winanda en Marco is er geen zwembad, maar kunnen de gasten evengoed van waterpret genieten. Hun bed & breakfast ligt aan de Nieuwkoopse plassen. Hier gaat het gezelschap suppen en nemen Marco en Winanda hun gasten mee op hun eigen fluisterboot.

Bed & Breakfast (5 afleveringen)
Vanaf maandag 22 mei
Om 21.25 uur bij MAX op NPO 1

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

Facebook.com/OmroepMAX | Instagram.com/OmroepMAX_ Twitter.com/OmroepMAX | #BenB