Hilversum,
09
augustus
2021
|
09:27
Europe/Amsterdam

Aflevering 6 van Hollandse Zaken: De verdachte burger

In Hollandse Zaken een reportage over de tienduizenden Nederlanders die de afgelopen jaren de dupe werden van systematisch wantrouwen door de overheid. Ze kregen zonder dat ze het wisten een 'vinkje' achter hun naam. Ze waren potentiële fraudeurs, verdachte burgers. Aflevering 6 van Hollandse Zaken is op zaterdag 14 augustus om 20.35 uur te zien op NPO 2. 

Hollandse Zaken vertelt het verhaal van de ouders van Raya. Zij stonden, met 270.000 andere Nederlanders, op een zwarte lijst van de Belastingdienst. Waar ze pas achter kwamen toen ze in juni dit jaar een excuusbrief van de Belastingdienst ontvingen.

Ook is er aandacht voor Minkie die werd verdacht van bijstandsfraude. Ze deed boodschappen voor haar ouders, die dat vervolgens terugbetaalden.

En Mariëlle werd beticht van 'opzet grove schuld' omdat ze gefraudeerd zou hebben met toeslagen. Het bracht haar aan de rand van de afgrond. Afgelopen mei volgden excuses van de Belastingdienst.

Tot slot het verhaal van René en Izabella uit Enschede. Ze hebben een relatie, maar wonen niet samen. Uit angst te worden beschuldigd van uitkeringsfraude zien ze elkaar maar twee keer in de week. Een kleine fout leverde toch een boete op.

Waar komt het systematische wantrouwen van de overheid vandaan? Na de val van het kabinet door de toeslagenaffaire volgde de belofte dat het allemaal anders zou worden. De 'menselijke maat' zou terugkeren. Maar zal die menselijke maat écht de plaats innemen van de digitale fraudejacht?

Heeft u een vraag of opmerking naar aanleiding van deze uitzending? Neem contact op met de redactie. 

Hollandse Zaken
Zaterdag 14 augustus
Rond 20.35 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl 

Facebook.com/HollandseZaken | Twitter.com/Hollandsezaken | Instagram.com/OmroepMAX_ | #HollandseZaken