Hilversum,
03
augustus
2021
|
16:13
Europe/Amsterdam

Aflevering 5 van Hollandse Zaken: verward en gevaarlijk

In aflevering 5 van Hollandse Zaken een reportage over het stijgend aantal ernstige incidenten met verwarde mensen. De politie krijgt dagelijks 300 meldingen over mensen die in de war zijn en soms een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Hollandse Zaken is op zaterdag 7 augustus rond 20.35 uur te zien op NPO 2. 

In deze aflevering van Hollandse Zaken is onder meer het verhaal van Robert te zien. Hij was zwaar psychotisch en moest in februari 2020 overmeesterd worden door medewerkers van de open GGZ-instelling waar hij verbleef. Hij overleefde dat niet. En ook het verhaal van de Hilversummer Abid. Hij werd in juni vorig jaar door de politie doodgeschoten nadat hij in een psychose roekeloos door de stad scheurde. Zijn familie had meermalen in de periode ervoor om psychische hulp voor hem gevraagd. Waar ging het mis met deze jonge mannen?

Familie en buurtbewoners van mensen die ernstig verward gedrag vertonen trekken vaak meerdere keren aan de bel. Regelmatig blijft afdoende hulp uit. Oorzaak: gebrek aan geld en onvoldoende, passende opvangplekken, maar ook langs elkaar heen werkende instanties. Vaak moet de politie vervolgens ingrijpen als het mis gaat. En dat is al jaren zo. Waarom kan het niet anders?

Heeft u een vraag of opmerking naar aanleiding van deze uitzending? Neem contact op met de redactie. 

Hollandse Zaken
Zaterdag 7 augustus

Rond 20.35 uur op NPO 2
www.MAXVandaag.nl 

Facebook.com/HollandseZaken | Twitter.com/Hollandsezaken | Instagram.com/OmroepMAX_ | #HollandseZaken