Hilversum,
24
maart
2023
|
20:20
Europe/Amsterdam

ABP vergoedt schade 8.000 gedupeerde pensioendeelnemers

Pensioenfonds ABP vergoedt voor ruim 8.000 gedupeerde pensioendeelnemers de financiële schade die is ontstaan door nabetalingen van een arbeidsongeschiktheidspensioen. De gedupeerden hadden hierdoor ineens een fors hoger inkomen waardoor zij hoge belastingaanslagen kregen en toeslagen moesten terugbetalen. ABP gaat deze gevolgschade vergoeden, vertelde ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen vanavond in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX.

Met deze toezegging voorkomt ABP een gerechtelijke procedure die MAX Ombudsman Rogier de Haan namens deze deelnemers had aangekondigd. De groep gedupeerden bestaat uit deelnemers van ABP die vanaf 2007 of later arbeidsongeschikt zijn geraakt. Vanaf dat moment hadden zij, zonder het te weten, recht op een zogenaamd arbeidsongeschiktheidspensioen; dat is een aanvulling van ABP op hun UWV-uitkering. ABP informeerde hen hierover pas in 2019, en keerde het achterstallige pensioen in één keer uit. Het totaal van de nabetalingen bedroeg 100 miljoen euro, aan ruim 8.000 arbeidsongeschikte deelnemers.

Deze nabetalingen waren zeer welkom. Jarenlang konden velen van deze groep door hun arbeidsongeschiktheid maar nauwelijks rondkomen. Een deel zat zelfs onder het bestaansminimum en kreeg een extra uitkering van het UWV. Velen waren afhankelijk van huur- en zorgtoeslag, en diegenen met jonge kinderen van een kindgebonden budget. Maar wat aanvankelijk een financiële meevaller leek, zorgde al snel voor nieuwe financiële problemen.

De nabetaling ineens zorgde namelijk voor een fors hoger inkomen. Het gevolg: torenhoge belastingaanslagen en door de Belastingdienst teruggevorderde toeslagen. De allerarmsten moesten hun extra aanvulling van het UWV terugbetalen. Onderaan de streep bleef er daardoor vaak weinig over van de nabetaling. Wat er wel overbleef, waren nieuwe schulden bij de Belastingdienst en het UWV, stress en onzekerheid.

Een aantal gedupeerden meldde zich bij MAX Ombudsman Rogier de Haan. Hij houdt ABP aansprakelijk voor de ontstane situatie. ABP was namelijk verplicht om de deelnemers voldoende duidelijk te informeren over hun recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Door dit pas jaren later te doen, heeft ABP deze wettelijke informatieplicht geschonden. Vorige maand diende De Haan een schadeclaim in bij ABP. Het pensioenfonds heeft nu alsnog de toezegging gedaan de schade én de wettelijke rente van de groep gedupeerden te vergoeden.

De Haan: “Ik ben ontzettend blij met deze belangrijke toezegging. Tegelijk is het de enige juiste beslissing. Op basis van eerdere vergelijkbare schaderegelingen die we met ABP hebben getroffen, verwacht ik dat de totale vergoedingen zullen oplopen tot rond de 20 miljoen euro. Maar belangrijker is dat iedereen die schade heeft, nu een vergoeding zal krijgen. Ik zie dat ook als een vorm van erkenning van wat hen is overkomen. In de uitwerking van de schaderegeling heb ik alle vertrouwen.”

De aflevering van Meldpunt is hier terug te kijken. 


Facebook.com/MAXMeldpunt | Twitter.com/MAXMeldpunt | #MAXMeldpunt