Hilversum,
22
augustus
2016
|
16:02
Europe/Amsterdam

Aanstaande woensdag in Hollandse Zaken: het taboe op zelfdoding

Woensdag 24 augustus

Aanstaande woensdag vanaf 21.10 uur in Hollandse Zaken van MAX op NPO 2: praten over zelfdoding moet niet langer taboe zijn. Dat is de inzet van een campagne van de hulporganisatie 113Online komende herfst. In Nederland maken gemiddeld dagelijks vijf mensen een eind aan hun leven en een veelvoud doet een poging.

Hoe reageer je op mensen met een ernstige depressie? Of op mensen die grote tegenslagen ervaren? Spreek je zo’n vriend of familielid aan? En wat zeg je dan? Lang werd gedacht: aan zelfmoord besteed je in het openbaar geen aandacht. Dat brengt mensen op een idee. Maar volgens deskundigen helpt het stellen van nuchtere en betrokken vragen om mensen van hun zelfmoordgedachten af te brengen.

Sinds 2007 stijgt het aantal zelfdodingen in Nederland. Vorig jaar pleegden 1871 mensen zelfmoord. Onder hen bijna 1300 mannen, voornamelijk twintigers en zestigplussers.

In Hollandse Zaken een gesprek over een gevoelig thema met mensen die een poging deden, nabestaanden en hulpverleners.

Over Hollandse Zaken
Hollandse Zaken staat voor live-televisie over kwesties die verder gaan dan de actualiteit van de dag. Dilemma’s rond de liefde, opvoeding en relaties, maar ook de ondraaglijke kant van dementie en overbelaste mantelzorgers. Hollandse Zaken is een van de weinige televisieprogramma’s waar de gewone burger aan het woord komt. De ‘bestuurlijke elite’ schuift alleen bij noodzaak aan.

Hollandse Zaken
Woensdag 24 augustus
Om 21.10 uur, live bij MAX op NPO 2
#HollandseZaken
www.hollandsezaken.tv