Hilversum,
05
januari
2017
|
14:22
Europe/Amsterdam

Aandacht voor spierziekten in Tijd voor MAX

Dinsdag 7 februari

Op dinsdag 7 februari staat Tijd voor MAX vanaf 17.10 uur op NPO 1 volledig in het teken van spierziekten. Te gast om te praten over dit onderwerp zijn onder anderen oud-danser en presentator Jan Kooijman en Prof. dr. Jan Verschuuren.

Nederland telt 200.000 mensen met een spierziekte. Er zijn zo’n 600 verschillende soorten, waarvan sommige dodelijk zijn, andere erfelijk en ze hebben allemaal een verlammend effect op het lichaam. Met een spierziekte verzwakken de spieren of vallen ze uit, wat effect heeft op alles in het dagelijks leven.

Tijd voor MAX richt zich op de impact van spierziekten op de levens van mensen: jong en oud. Maar er is ook aandacht voor de invloed op de levens van hun ouders, partners en kinderen. Daarnaast komt er wetenschappelijk onderzoek aan bod.

De vierjarige Stefan heeft Spinale musculaire atrofie (SMA), waardoor hij niet kan staan of lopen. Wat betekent het voor een kind om te leven met een progressieve spierziekte?

Ook Johan vertelt zijn verhaal. Hij kreeg als één van de eersten een nieuw medicijn toegediend. Dit redde zijn leven.

Ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds Jan Kooijman is te gast. Als oud-danser bij het Scapino Ballet weet hij als geen ander hoe belangrijk spieren voor je zijn: “In eerste instantie dacht ik dat er geen groter contrast denkbaar zou zijn dan tussen dansers en mensen met een spierziekte. Maar er zijn ook sterke overeenkomsten. Zowel spierziektepatiënten als dansers gebruiken elke dag hun spieren tot het uiterste. Mensen met een spierziekte voeren alleen een heel andere en veel ongelijkere strijd dan dansers.’’

Ook te gast is Prof. dr. Jan Verschuuren, hoogleraar neuromusculaire ziekten aan het Leids Universitair Medisch Centrum.De uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Prinses Beatrix Spierfonds

Het Prinses Beatrix Spierfonds is een charitatieve organisatie die zich inzet voor de 200.000 mensen in Nederland met een spierziekte. Het fonds is de financiële motor in de strijd tegen spierziekten en is de sturende en stimulerende kracht achter het wetenschappelijke onderzoek naar spierziekten in Nederland. Het Prinses Beatrix Spierfonds is in 1956 opgericht om de ernstige polio/epidemie die destijds woedde te bestrijden. Door het poliovaccin en het door het fonds opgestelde rijksvaccinatieprogramma is polio in Nederland nagenoeg uitgeroeid. Al 60 jaar, sinds haar 18e verjaardag, is prinses Beatrix beschermvrouw van het naar haar vernoemde fonds. Een rol die zij met heel veel warmte en aandacht vervult. Bij alle belangrijke gebeurtenissen is zij aanwezig met veel belangstelling voor patiënten en vrijwilligers.

Tijd voor MAX
Dinsdag 7 februari om 17.10 uur op NPO 1
Presentatie: Sybrand Niessen en Martine van Os
www.maxvandaag.nl
Facebook.com/TijdvoorMAX |@TijdvoorMAX | #TijdvoorMAX