Hilversum,
08
maart
2017
|
11:34
Europe/Amsterdam

Aandacht voor hongersnood en ondervoeding in Tijd voor MAX

Janny van der Heijden vertelt over ontmoetingen met kinderen in nood

Wereldwijd zijn 209 miljoen kinderen ondervoed en elke dag overlijden kinderen aan de gevolgen ervan. “De honger in landen als Zuid-Soedan en Nigeria onderstreept de noodzaak om in actie te komen voor alle ondervoede kinderen”, zegt UNICEF-medewerkster Krista van den Berg die net terug is uit Nigeria en te gast is bij de speciale uitzending van Tijd voor MAX op maandag 13 maart om 17.10 uur. Ook culinair publiciste Janny van der Heijden komt langs in de studio, zij vertelt over de ontmoetingen die ze had met ondervoede kinderen en gezinnen in Gambia.

Langdurige ondervoeding is wereldwijd een enorm probleem. Te weinig of eenzijdige voeding heeft grote gevolgen voor een kind. “Door ondervoeding hebben kleine kinderen weinig weerstand en sterven ze aan ziektes die wij zouden kunnen voorkomen”, zegt Janny van der Heijden.

De culinair publiciste gaat op pad met medewerkers van UNICEF die deze kinderen de zorg willen geven die ze zo hard nodig hebben. In Gambia bracht Janny een bezoek aan een ziekenhuis waar jonge kinderen vechten voor hun leven. Zo’n 40% van de kinderen in dat ziekenhuis overleeft het niet, simpelweg omdat er niet genoeg middelen en zorg beschikbaar zijn. Janny: “Er is een tekort aan alles, als je ziet dat er maar zeven couveuses zijn voor een heel land, dan is dat echt choquerend.’’UNICEF helpt ernstig ondervoede kinderen met speciale therapeutische voeding. Maar ook de ouders krijgen hulp om hun kinderen goed te voeden. Janny begeleidt in Gambia een kookcursus, waar jonge moeders voorlichting krijgen over gezonde voeding.Ook UNICEF-medewerkster Krista van den Berg is te gast, zij werkte twee maanden in Nigeria, waar op dit moment 8,5 miljoen mensen direct noodhulp nodig hebben. ”Ik ontmoette een meisje van twee jaar oud dat zo ernstig ondervoed was, dat ze nog maar 7 kilo woog. Een kind van twee weegt in Nederland gemiddeld 13 kilo. De zorgen van haar moeder en haar zusje vergeet je niet meer.”Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF.

Over UNICEF
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Samen met anderen wil UNICEF ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn. Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien, voldoende gezonde voeding krijgen, zich kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven kunnen halen. Het maakt niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is. UNICEF is er, onvoorwaardelijk, voor ieder kind.

Tijd voor MAX
Maandag 13 maart
Om 17:10 uur op NPO 1
Presentatie: Martine van Os & Sybrand Niessen
www.maxvandaag.nl
Facebook.com/TijdvoorMAX| @TIJDVOORMAX | #TIJDVOORMAX