Hilversum,
02
november
2017
|
17:02
Europe/Amsterdam

Aad van den Heuvel in Recht van Spreken

“Ik heb gedaan wat ik doen kon”

Eigenlijk had hij zeeman moeten worden, maar hij werd journalist: Aad van den Heuvel. De gelouterde oorlogsverslaggever, KRO-presentator en schrijver is inmiddels 82 jaar. In Recht van Spreken blikt hij met presentator Elles de Bruin terug op zijn veelbewogen loopbaan en leven. “Ik ben niet ontevreden”, zegt Van den Heuvel. “Ik heb gedaan wat ik doen kon.”

Aad van den Heuvel reisde voor het KRO-actualiteitenprogramma Brandpunt in de jaren 60 en 70 de hele wereld over. Hij maakte reportages over de bouw van de muur in Berlijn, de Vietnamoorlog en de hongersnood in Biafra. De beelden van uitgehongerde kleine kinderen in Afrika maakten diepe indruk in Nederland. Van den Heuvel dacht in die jaren met zijn buitenland-reportage de wereld te kunnen verbeteren, vertelt hij in Recht van Spreken. "We dachten in het begin dat we in een of twee generaties het lek wel boven water hadden."

In de jaren 80 werd Van den Heuvel presentator van het immens populaire satirische consumentenprogramma Ook dat nog. "Een wonderlijke overgang", zegt hij terugblikkend. "Van honderden doden en verschrikkelijke rampen naar iemand met een verpeste vakantie in Torremolinos. En toen heb ik moeten leren dat klein leed ook leed is."

Twee jaar geleden leek Van den Heuvel ten dode opgeschreven toen bleek dat hij aan longkanker leed. Een nieuwe immuuntherapie bleek echter wonderen te verrichten. "Ik heb nu weer een paar jaar cadeau gekregen. En ik zal niet vergeten dat ik dat gekregen heb."

Recht van Spreken met Aad van den Heuvel
Woensdag 8 november 2017 om 20.25 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin

www.maxvandaag.nl | #rechtvanspreken