Hilversum,
09
maart
2015
|
00:00
Europe/Amsterdam

2Doc: Rosa Spier, huis vol kunstenaars 9-3-2015

In het Rosa Spier Huis in Laren wonen en werken bekende en minder bekende kunstenaars. Acteur John Kraaijkamp sr. en stripauteur Marten Toonder woonden er tot hun overlijden. Veel bewoners schilderden, maakten muziek op hoog niveau, stonden avond aan avond in het theater of beoefenden aan kunst gerelateerde wetenschap. In de 2Doc: Rosa Spier, huis vol kunstenaars is te zien hoe bewoners invulling geven aan hun leven in dit bijzondere verzorgingshuis. Velen hebben in het Rosa Spier Huis een atelier of muziekstudio. Ook worden er concerten, theatervoorstellingen en exposities georganiseerd. Omroep MAX zendt deze bijzondere documentaire uit op 9 maart om 20.25 uur op NPO 2.

Een van de nieuwe bewoners die haar intrek in het huis neemt, is Caroline Kaart. Ze is operazangeres, actrice, presentatrice en zanglerares, maar realiseert zich dat ze afscheid moet nemen van een leven op de bühne. Zal dit een plek worden waar ze het einde afwacht, of zorgt de omgeving van het Rosa Spier Huis toch voor een opleving?

De voormalig poppenspeelster Elisabeth Lebbing (101) is de oudste bewoner van het huis. Als ze ’s morgens wakker wordt en het gordijn opendoet denkt ze: “Ik ben er nog, ik kan nog denken en ik weet nog wie mijn buren zijn, dat is iets om dankbaar voor te zijn.” Iedere dag werkt ze opgewekt en geduldig aan haar speksteen en een keer in de week schildert ze samen met andere bewoners. “Het verveelt nooit.”

Bewoner Piet Smissaert maakte vroeger doeken van 2 bij 3 meter met olieverf. Na een hersenbloeding belandt Piet in een rolstoel en verhuist hij vanuit Eindhoven naar het Rosa Spier Huis. Hij moet alles opnieuw leren, kan moeilijk spreken en lacht  tot zijn eigen irritatie soms ongeremd. Het schilderen heeft hij na zijn hersenbloeding stap voor stap weer opgepakt. “Als ik niet kan schilderen, dan hoeft het voor mij niet meer.” Met Tess de Haan, Beeldend Therapeut uit het Rosa Spier Huis, gaat hij voor het eerst weer met olieverf aan de slag.

De bewoners in het Rosa Spier Huis kunnen muziek maken, vormgeven en het podium bestieren. Worden mensen gelukkiger en ouder als ze actief en onder gelijkgestemden zijn?

2Doc: Rosa Spier, huis vol kunstenaars
Maandag 9 maart 2015
20.25 uur op NPO 2.
www.omroepmax.nl/2doc