Hilversum,
02
mei
2018
|
11:06
Europe/Amsterdam

MAX documentaire: Zwarte Zwanen 7 - Dokken en Zwijgen

Maandag 7 mei

Hilversum, 2 mei - Op maandag 7 mei om 20.55 uur op NPO 2 zendt MAX een gloednieuw deel uit van Zwarte Zwanen. In deel zeven van de spraakmakende serie over de Nederlandse pensioenfondsen staat de groeiende onvrede over de pensioenpraktijk centraal. Dagelijks storten werknemers 80 miljoen euro in de Nederlandse pensioenspaarpot. Daar zit inmiddels 1336 miljard euro in. Maar de premies stijgen en de uitkeringen blijven gelijk of dalen. Een op de drie Nederlanders geeft zijn of haar pensioenfonds een onvoldoende. Vooral de hoge bonussen in de pensioensector stuiten op afkeer. Het vertrouwen in de fondsen is nog lager dan in banken en verzekeraars. De pensioenindustrie kost ons 7,6 miljard euro. En die kosten lopen nog steeds op.

Journalist Cees Grimbergen laat in Zwarte Zwanen 7 drie bezorgde burgers aan het woord. Onder andere over hoe de pensioenindustrie zich andermans geld toe-eigende. Ook behandelt het programma Amerikaanse beleggers die honderden miljarden Nederlands pensioengeld beleggen. Wat verdienen Larry Fink (Blackrock), David Rubinstein (Carlyle) en Stephen Schwarzman (Blackstone)? En hoe ziet de belangenverstrengeling in de Nederlandse pensioenwereld eruit?

Grimbergen ontmoet de Leidse econoom Professor Kees Goudswaard. Goudswaard zit in de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank en is voorzitter van de SER-commissie Toekomst Pensioenstelsel. En hoe onafhankelijk is het wetenschappelijk pensioeninstituut Netspar dat mede wordt gefinancierd uit pensioenpremies? Waarom verzwijgen Netspar-wetenschappers schimmigheid, fraude en mega-beloningen in de pensioenindustrie? Waarom negeert Netspar de Nederlandse pensioenbeleggingen in belastingontwijking? Ook aandacht voor de gouden handdruk die PGGM-directeur Else Bos ontving. Bos werkt nu als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank. Hans Alders was zestien jaar voorzitter van Pensioenfonds PGGM (nu PFZW geheten). Waarom ging Alders met een commerciële bijbaan van PFZW-directeur Peter Borgdorff akkoord?

In Zwarte Zwanen 7 komen voorts drie bezorgde burgers aan het woord. Willem Schulpen is directeur van een goedlopend meubelbedrijf. Voor zijn medewerkers betaalt hij jaarlijks zo’n twintigduizend euro aan pensioenpremies. Hij ontdekt dat Pensioenfonds Meubel fouten maakt en trekt aan de bel. Dat wordt niet op prijs gesteld. Vervolgens onderzoekt hij de jaarverslagen van het fonds.

Weduwe Riet Zaal bestrijdt al jaren de hoogte van haar pensioenuitkering, 87 euro netto. In Zwarte Zwanen 6 was te zien dat Pensioenfonds Metaal en Techniek voor 35.000 euro Zuidas-advocaat mr. Maatman op haar af stuurde. Maar mevrouw Zaal geeft haar strijd niet op en krijgt uiteindelijk genoegdoening. Pensioenfonds PMT legt haar vervolgens op straffe van 5000 euro boete een zwijgplicht op.

Frans van Bussel werkte lang als facilitair manager in Brabantse verpleeghuizen. Hij komt erachter dat uit pensioenpremies bij pensioenfonds PFZW en bij pensioenuitvoerder PGGM hoge salarissen worden betaald. Hij wil weten hoe dat kan, maar stuit op onwil en censuur. Ook ziet hij hoe in de top van zijn fonds lucratieve bijbanen vanzelfsprekend zijn. Hoe reageert toezichthouder De Nederlandsche Bank op zijn waarschuwende geluid?

Deze aflevering van Zwarte Zwanen gaat vooraf aan het Nationaal Pensioendebat dat MAX maandagavond 14 mei om 20.20 uur uitzendt op NPO 2. In dat live-debat presenteert Omroep MAX het MAX Pensioenmanifest.

Zwarte Zwanen 7
Maandag 7 mei
Om 20.55 uur op NPO 2
www.maxvandaag.nl

www.facebook.com/MAXdocumentaires | #zwartezwanen | @MAXDocumentaires